АНОНС. Яким є типовий закарпатець? Вірить у Бога, служить чорту, заздрить сусідам, любить поливку і шіковних жун

Церква: Господи, прости

Закарпаття вважається побожним краєм із величезною кількістю церков. У нас їх на душу населення так багато, що існує навіть жарт, що кожному, хто закінчив духовну семінарію, обов’язково треба збудувати по храму. І люди до нового священика підуть. Говорити щось про попа тут не люблять, оскільки він для закарпатців святий. Хоч провини духівників вони бачать, але воліють про це мовчати, мовляв, усі ми грішні, він – теж людина, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Обкладинка свіжого номера газети «НЕДІЛЯ»

Разом з тим, на Закарпатті багато різних конфесій і релігійних вірувань. Крім традиційних православ’я і католицизму є чимало протестантських течій і зовсім екзотичних. На думку експерта Інституту політичної освіти Олександра Солонтая, найбільшу мережу в нашому краї мають Українська православна церква (623 організації), Українська греко-католицька церква (412), релігійні організації Свідків Єгови в Україні (164), Закарпатська реформатська церква (117) та Римо-католицька церква (102).

Крім того, Закарпатська область посідає перше місце в Україні за кількістю монастирів, третє – за кількістю слухачів у духовних навчальних закладах, п’яте – за кількістю недільних шкіл.

Незважаючи на таку величезну кількість церков, закарпатці не надто стають добрішими до інших та чеснішими. Невже чим більше в нас храмів, тим більше гріхів?

Забобони: заклявбисся

Хоч закарпатці і люди, які вважають себе віруючими, але дуже забобонні. Незважаючи на те, що всі священики в один голос стверджують, що марновірство є гріхом, проте забобони тут – річ настільки звична, як і ранкова молитва.

«Перебігла дорогу чорна мачка? Йой! Пропалабись! Мож ся вертати»,- кажуть старі люди.

І на адресу нещасної тварини линуть довгі прокльони.

«Не підбирай гроші на прехрьосткови, ото наворожені!» – настановляють бабусі онучок, коли ті вирушають на покупки.

Чим є житло для закарпатця і яким воно повинно бути? Чим харчується, як проклинає, чому задрить і чому радіє?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 23 березня.

zakarpatpost.net