По домівках закарпатців з перевірками підуть «ревізори»: як перевірять субсидіантів та інших пільговиків

Перед монетизацією пільг і субсидій Україні варто провести ретельну перевірку всіх, хто отримує допомогу від держави, такі рекомендації озвучує більшість міжнародних партнерів.

Днями Світовий банк звернувся до уряду з рекомендацією прискорити процес створення інституту соціальних інспекторів. На ці цілі організація готова виділити українським чиновникам $ 35 млн. Відповідний законопроект вже розроблений і зареєстрований в парламенті, однак депутати не поспішають виносити документ на голосування, пише Обозреватель.

“Обозреватель” розібрався, навіщо українцям “соціальні ревізори” і як вони будуть працювати.

Як буде працювати соціальний “ревізор”

Діючі соціальні інспектори неефективні, впевнені автори законопроекту. Вони підпорядковуються територіальному органу соцзахисту і виконують багато різних функцій. А нова служба зосередится виключно на контролі, при цьому підкорятися місцевим соціальним службам вони не будуть. Крім “ревізорів” з’являться і “аудитори”. Ці вакансії займуть ті, хто зараз працює інспектором.

Нові “ревізорами” можуть стати 550 осіб. З одного боку, штат Міністерства соціальної політики збільшиться, але з іншого – міжнародні партнери обіцяють компенсувати витрати. Так, програма зі Світовим банком на $ 35 млн зобов’язує Україну створити службу “соціальної інспекції”. Також, як йдеться в законопроекті, після прийняття документа Міжнародний банк реконструкції та розвитку виділить українцям $ 20 млн.

З тим, що змінювати підходи до перевірки отримувачів пільг потрібно, згодні і в Міністерстві соцполітики, і в експертному середовищі. У розмові з “Обозревателем” заступник міністра Віталій Музиченко пояснив: перевірка проходить постійно, але для того, щоб поліпшити її результати, потрібно прийняти розроблений закон. Документ в парламент подав прем’єр Володимир Гройсман ще в минулому році, проте в зал його так і не винесли.

Головне нововведення соціального інспектора – системна перевірка пільговиків. Наприклад, якщо до деяких субсідіантам виникли “питання”, але в документах ніяких порушень не знайшли, соціальний інспектор має право відправитися в квартиру до такої сім’ї. Дослідити їх матеріальне становище, умови життя. І якщо виявиться, що пільговики живуть на широку ногу, а декларують мінімальну зарплату, у такої сім’ї можуть виникнути проблеми. Згідно з документом, незаконно виділені гроші можуть забрати, а субсидії призупинити.

Наприклад, якщо “ревізор” прийде в квартиру, але виявиться, що в ній живуть квартиранти, це стане достатньою причиною, щоб забрати “знижку”. За діючими правилами в орендованій квартирі оформити субсидію можна. Але оформляти повинна та сім’я, яка живе в квартирі. І при оформленні враховуватимуть дохід не власника, а орендаря.

При цьому власник, якщо захоче оформити субсидію в тій квартирі, де за фактом живе, повинен буде вказати свій дохід в декларації вже з урахуванням тієї суми, яку отримав на оренді нерухомості. За фактом дуже часто квартири здають вже з оформленою субсидією.

Варто враховувати, що гроші на субсидії – податки всіх українців. Щороку з бюджету країни витрачають мільярди гривень на компенсацію комунальних знижок. В цьому році ця сума перевалила за 70 млрд. Цих коштів вистачило б на будівництво кількох тисяч кілометрів доріг. З огляду на, що близько 40% українців частина зарплати отримує “в конверті” і далеко не кожен роботодавець офіційно працевлаштовує співробітників, офіційно субсидії можуть оформляти навіть ті українці, які не потребують допомогу від держави.

Юрист Олександр Плахотник зазначає: ломитися в квартиру з перевіркою ніхто не має права. Але в самому законопроекті сказано, що інспектор має право відвідувати житло. “Звичайно, навіть поліція не має права прийти і вломитися в будинок, тільки якщо є загроза життю. А соціальні інспектори тим більше. Постукали, попросилися – не впустили і на цьому крапка. Але з іншого боку, це може стати підставою для проведення аудиту, для того, щоб уважніше шукати порушення “, – вважає юрист.

Що ще чекає субсідіантов в цьому році

В кінці квітня для субсідіантов офіційно закінчується опалювальний сезон, це означає, що у же з 1 травня українці будуть отримувати знижки з урахуванням оновлених доходів і без витрат на опалення. Дохід враховуватимуть за третій і четвертий квартал 2017 го. Тобто вже з перерахованими пенсіями і традиційно високими грудневими зарплатами. За різними оцінками, такий перерахунок призведе до того, що право на знижки втратить кожна п’ята сім’я.

Також експерти сходяться на думці, що рано чи пізно уряду доведеться посилювати програму. Чиновники вже озвучували можливість обліку в субсидії доходу від банківських депозитів. Але дійсно вплинути на кількість “пільговиків” може облік майнового стану: наявності дорогого автомобіля, другий квартири, земельних ділянок. Зараз же, згідно з діючими нормами, є всього чотири причини, за якими можуть забрати субсидію. Купівля на суму від 5 тис. Грн, високий дохід, приховування частини доходу і борги по комуналці. У всіх інших випадках, навіть якщо на банківському рахунку кілька млн грн, українці мають право отримувати компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг.

zakarpatpost.net