Капуста – засіб проти алкоголізму і безсоння

Зараз на ринках Закарпаття з’явилися свіжі овочі, одним з яких є капуста.

Стародавні греки вірили, що капуста здатна зняти стан алкогольного сп’яніння, і вважали символом тверезості. Зараз над цим навіть ніхто не замислюється, хоча на Закарпатті проблема алкоголізму є досить актуальною. А греки ще переконували, що капуста лікує головний біль, глухоту та допомагає впоратися з безсонням, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Загалом існує більше сотні видів капусти, найпоширенішими з яких у нашому краї є червонокачанна, пекінська, броколі, цвітна, савойська, брюссельська і кольрабі.

Але чим корисна саме молода капуста? Передусім тим, що вітамінів у ній урази більше, ніж у тій, яка з’являється на ринках пізніше. Свіжа капуста багата на вітамін С, А, К, В6 і В9, а також в ній багато калію, кальцію, магнію та заліза.

Цікаво, що в Японії з капусти не лише готують різні страви, вона там росте, як декоративна рослина – і на клумбах, і в горщиках.

У нас її поки що не вирощують для оздоби міст і сіл області, але капусти маємо все одно достатньо. А от стародавні римляни подавали її тільки на великі  свята і тільки у відварному вигляді. А китайці відмочували її у вині і годували нею рабів, які будували Велику Китайську стіну.

А от серед закарпатців молода капуста вважається особливо корисною для юнок. Ще бабусі стверджували, що від капусти виростають великі груди. Невідомо, правда це чи міф, але капуста є справді дуже корисною для організму.

Фахівці стверджують, що в капусті міститися речовини, здатні уповільнити зростання ракових пухлин. Крім цього, у багатьох сортах капусти є рідкісний вітамін U, що запобігає різним захворюванням  кишково-шлункового тракту.

zakarpatpost.net