Якою буде медицина в селі: до лікаря чотири рази на рік і консультації по інтернету

Третина наших земляків живе в селах. Однак тільки 17% фельдшерсько-акушерських пунктів і амбулаторій мають свій транспорт. Ще гірше з медобладнанням і наявністю ліків

В минулому році парламент прийняв президентський законопроект про підтримку медицини в селі. У цьому році на охорону здоров’я в селах влада витратить 1 млрд грн, ще 4 млрд держбюджет виділив торік. Ці гроші підуть на обладнання кабінетів лікарів, будівництво нових медпунктів, закупівлю транспорту для лікарів і будівництво доріг від віддалених сіл до лікарень, пише Сьогодні.

Нещодавно МОЗ та Міністерство регіонального розвитку затвердили порядок забезпечення сіл мережею медзакладів. Документ деталізує закон і встановлює, якими повинні бути амбулаторії, скільки лікар повинен приймати пацієнтів в день, і як часто селяни можуть звертатися до лікаря.

Цей порядок – законодавча підстава для будівництва мережі первинної медичної допомоги в сільській місцевості, щоб кожен українець, незалежно від місця проживання, міг отримати якісну медичну допомогу, повідомляють в прес-службі МОЗ.

Як будуватимуть медицину в селі, розбирався сайт “Сегодня”.

Кожен селянин може піти до лікаря чотири рази в рік

В середньому чотири рази на рік може людина звернутися до лікаря мережі первинної медичної допомоги. А в одну зміну амбулаторія повинна прийняти 24 пацієнта. Це критерії ефективності медзакладів одного району. При цьому допомогу може надавати не обов’язково лікар – з 30% зверненнями може впоратися медсестра або фельдшер, йдеться в документі.

МОЗ і Мінрегіон також вводять поняття “територія доступності”. Тобто, з’являється норма, скільки людей і яку територію може обслуговувати одна амбулаторія.
 
Територіальна доступність ділиться на:
 
Центральну – територія найбільшого населеного пункту та прилеглих сіл, відстань до яких не більше 7 км. Вони повинні бути пов’язані хорошими дорогами.

Першого порядку – територія навколо населених пунктів, в яких живе не менше 750 осіб, і через які проходять одна або кілька доріг державного значення. На цій площі повинні жити мінімум 3000 людей.

Другого порядку – місцевість, на якій живе не менше 1500 осіб.

713736Фото: С. Ваганов, “Сегодня”

Медзаклади “первинки” в селах уряд поділиа теж на чотири типи.

У селах може бути Центр первинної медичної допомоги – це медустанову, де п’ять днів на тиждень працює мінімум сім лікарів “первинки”. Центр може розміщуватися в межах центральної територіальної доступності. У ньому братимуть сімейні лікарі, терапевти, педіатри, медсестри. Тут можна буде зробити аналізи і пройти обстеження.

В Амбулаторії групової практики може працювати мінімум два лікаря з понеділка по п’ятницю. Вона може знаходиться в центральній або периферійній доступності першого порядку. Тут працюватимуть ті ж лікарі, що і в Центрі ПМП, і проводити ту ж саму діагностику. Але вона буде розрахована не на 15 тис. осіб, а на три.

В амбулаторії моно-практики щодня є тільки один лікар. Медустанова такого типу може працювати в межах периферійної доступності другого порядку. Тут будуть ті ж послуги для 1500 пацієнтів, але, якщо лікар піде у відпустку або захворіє, його ніхто не замінить.

Ще один тип “первинки” – пункт здоров’я. Він може працювати менше, ніж п’ять днів на тиждень, в периферійній доступності першого або другого порядку. Такі пункти будуть в невеликих селах з населенням менше 750 осіб. У пункті здоров’я будуть послуги медсестри і фельдшери. Також в дні прийому лікаря можна буде зробити діагностику захворювань. Лікар повинен приїжджати не менше двох разів на тиждень.

Замість пунктів здоров’я – транспорт до найближчої амбулаторії

Перш, ніж створювати пункти здоров’я в селах потрібно підрахувати, чи вигідно це, йдеться в указі.
Якщо з села дешевше їздити в найближчу медустанову, яка працює щодня, витрачати гроші на пункт здоров’я та на зарплати медикам не варто.
 
При цьому автобус з села, де немає лікаря, повинен їздити в місце з працюючою амбулаторією не менш ніж чотири рази на день. Транспорт не буде безкоштовним, вартість проїзду встановлює місцева влада.

1236834Фото: А. Бойко, “Сегодня”

Якщо таких маршрутів немає, тоді уряд радить селах підрахувати, у скільки обійдеться утримання пункту здоров’я в рік, і порівняти з вартістю організації транспорту, куди входить зарплата водія, щорічні обов’язкові платежі на утримання та ремонт транспорту, витрата на паливо. Якщо після порівняння видно, що дешевше возити пацієнтів, ніж утримувати пункт здоров’я – перевага віддається перевезенням.

Консультація лікаря через інтернет

Держава оплатить ремонт, розширення сільських медзакладів, купить медобладнання і комп’ютери в кожну сільську медустанову. На це вже виділено 5 млрд гривень.

Здати аналізи або пройти рентген можна буде в селі. У законі про підтримку медицини в селі кажуть, що медустанови забезпечать міні-лабораторіями, портативними діагностичними пристроями та рентген-апаратами. В Центри первинної медицини також закуплять стоматологічне обладнання. Діагноз пацієнту будуть ставити за допомогою телемедицини. Це означає, що сімейний лікар зможе відправити в електронному вигляді результати аналізів спеціалізованому лікарю. Він поставить діагноз і розповість, як лікуватися. Селяни також зможуть отримати консультацію по телефону або відеозв’язку.

Медична допомога через телемедицину – це консультування, діагностика і лікування через електронні пристрої, повідомлення або відеодзвінки. Для вимірювання фізіологічних показників організму використовуються датчики. Дані про пацієнта передаються далі через програму спеціалізованого лікаря, який може знаходиться в іншому місті. Наприклад, фельдшер може зробити електрокардіограму пацієнта і відправити кардіологу, а той напише свій висновок. Цей спосіб консультації в світі давно не новинка. Але в Україні телеконсультація не розвинена.

Де знайти лікарів в села

Лікарів у села потрібно залучати безкоштовним житлом, транспортом, інтернетом і надбавкою до зарплати. За все це повинна заплатити місцева влада. Про це йдеться в законі про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості, який прийняв парламент восени 2017 го.

832925Фото: С. Ваганов, “Сегодня”

Але самі лікарі не хочуть їхати в села. Заступник головного Каховської районної поліклініки Ігор Супрун розповідає: в села звуть, пропонують житло, хорошу зарплату. До нього особисто приходили з сіл Роздольне, Червоний Перекоп, і кликали до себе.

“Громады все это предлагают, врать не буду, и условия нормальные дают. Но врач сам делает выбор, ехать или нет”, – говорит медик. И добавляет, что в Каховском районе только два села имеют врачей – Чернянка и Семеновка.

У сусідній Любимівці з населенням 6 тис. осіб немає жодного лікаря, хоча повинно бути троє. У Малій Каховці з 3,5 тис. осіб теж немає лікаря. Та й сама районна поліклініка укомплектована тільки на 60% лікарями первинної ланки – терапевтами, педіатрами, сімейними лікарям.

“Логично, что, получив престижное высшее медицинское образование, молодой врач захочет найти применение своим знаниям в современных медицинских учреждениях, а не грязь месить и от собак отбрехиваться. Далеко не всегда абитуриенты изначально хотят заниматься лечением: часть выбирает эстетическую медицину и косметологию, кто-то идет в медицинские представители, управленцы, или делает выбор в пользу частных клиник”, – комментирует Екатерина Островская, заведующая одной из клиник сети медицинских центров “Здоровое поколение”.

В Україні не вистачає лікарів, тому що в країні немає планування потреби в лікарях на перспективу 5-15 років. Без лікарів реформи не буде, як і медицини.

“Никто не думает, где выпускники медицинских вузов будут работать, и какая нагрузка на них ляжет. А чтобы планирование было эффективным, нужно иметь качественные данные по количеству населения, распространенности заболеваний и тенденциях, как они меняются с годами”, – отмечает врач Ивано-Франковской центральной городской клинической больницы Роман Фищук.

Нагадаємо, з 2 квітня в Україні стартувала медреформа. Тепер всім українцям потрібно підписати з лікарем первинного рівня – терапевтом, сімейним лікарем або педіатром – декларацію про медобслуговування.