Найстаріші сакури Закарпаття ростуть в Ужгороді

Про те, як сакури потрапили до своєї української столиці існує багато версій, але згідно з офіційно, їх було завезено у 1923 році з Відня.  Зробила це чеська влада, яка активно розбудовувала Ужгород.

Проте, коли діло дійшло до центра міста, виникли певні складності. Справа в тому, що на той час ця місцевість була заболоченою, а тому багато рослин там не приживалося. Тому вирішили завезти та висадити саме сакури, які чудово прижилися у м’якому кліматі Закарпаття.

Тож скільки зараз в Ужгороді сакур? Про це розповів міський голова Богдан Андріїв.

«Починаючи з кінця 2016 року, владою було переглянуто підходи щодо озеленення міста. Були розпочаті посадки молодих дерев, як правило, які планово охоплювали цілі вулиці, а не хаотично, поодинокими екземплярами, – наголосив він. –  Зокрема тільки за 2017 рік нами висаджено понад 700 дерев різних порід і форм, серед яких і понад 100 саджанців сакур. Восени минулого року в рамках впорядкування зелених насаджень у центральній частині міста в кварталі «Галагов» за участі фахівців та представників громадськості анонсовано та відкрито, з прискіпливим підходом до оцінки стану кожного окремого дерева було видалено, увага, тільки 12(!) сухостійних або напівсухих перестійних сакур і одночасно висаджено понад 200 дерев, з яких понад 100 саджанців сакур, кілька десятків молодих дерев яблуні Недзвецького та сливи Піссарда».

zakarpatpost.net