Ужгород гламурний: почалося цвітіння грошових дерев

Ужгород вкривається цвітінням дерев. У цю пору місто особливе. Не дарма його вважають рожевим серцем України. Але не сакурами єдиними живе Ужгород.

Наразі у столиці Закарпаття квітує мигдаль. Загалом є 40 видів цієї рослини, батьківщиною якої вважається Середземномор’я і країни Середньої Азії, де воно з’явилося в цих районах ще до нашої ери.

Багато хто звик милуватися рожевими бутонами екзота, але далеко не всім відомо, що хоч мигдаль вважають горіхом, однак насправді він є кісточковим плодом.

Свою назву мигдаль отримав від імені юної красуні Амигдали, у якої був прекрасний рум’янець, схожий з ніжним забарвленням рожевих квіток. Фінікійці шанували мигдаль як священне дерево, а стародавні греки користувалися горішками як грошима, тому мигдаль був грошовим деревом.

І справді, мигдаль містить безцінні мікроелементи.

За вмістом біологічно цінних і активних речовин йому немає рівних: у ньому більше 50% масел, до 30% білків, близько 20% вуглеводів і величезні запаси мікроелементів – калію, фосфору та ін.

Але не лише плодами цінний мигдаль, але й дивовижним рожевим цвітінням, яким зараз можуть насолоджуватися ужгородці та гості міста.

zakarpatpost.net