В Ужгороді збираються відновити один із найзнаковіших будинків навпроти Ужгородського замку

Йдеться про унікальний будинок, розташований навпроти Ужгородського замку, по вулиці Капітульній.

 

Споруда, яка є на більшості старовинних світлин і листівок з Ужгорода, сьогодні перебуває у вкрай непривабливому стані. Шиферна покрівля, зіпсовані дерев’яні елементи, євроремонт фасаду, з різнокольоровою розкраскою двох поверхів, спотворений внутрішній фасад задля збільшення площі. Окрема тема – встановлення пластикових вікон, якими засклили архітектурну родзинку – лоджію з нішами. Перелік «вдосконалень» від попередніх власників на цьому, на жаль, не завершується.

«Минулого року отримали можливість вирішувати подальшу долю будинку. Прийнято рішення провести його реновацію з тим, щоб максимально наблизити до автентичного вигляду. Вдалося повністю дослідити основні етапи будівельної історії. Будинок споруджений за часів Австро-Угорщини у другій половині 19 століття на трьох рівнях: на першому знаходився винний підвал та житло для обслуговуючого персоналу, на другому – основні житлові приміщення, на третьому – горище з необарочними зовнішніми фронтонами, які надають особливого шарму будівлі. У період Чехословацької республіки (1919-1938) відбулося внутрішнє перепланування горища у житлові кімнати. За Радянського Союзу тут було влаштовано 3 комунальні квартири. Остання реконструкція, яка частково змінила конструкцію даху задля збільшення об’єму другого рівня та передбачала перебудову гаражу у дворі, відбулася в 2000-х.

Роботи передбачатимуть чотири основні етапи: заміна покрівлі, ремонт фасаду, внутрішні роботи, благоустрій прилеглої території. Радіємо, що споруда збудована дуже якісно. Не дивлячись на багаторічну і не завжди бережливу експлуатацію, вона збереглася у відносно задовільному стані. З об’єктом працює команда досвідчених і креативних архітекторів, художників, будівельників, кожен з яких з ентузіазмом сприйняв ідею відновлення однієї з найзнаковіших будівель міста. Задача складна, адже відомо, що набагато легше побудувати нове, ніж відновити старе. Найбільш важкою буде робота з покрівлею. В оригіналі вона була покрита сірим етернітом, але сьогодні цей матеріал не використовується з екологічних мотивів. Окрім цього, конструкція будинку розрахована з огляду на його невелику вагу . Тому для надання первісної візуалізації застосуємо передовий європейський матеріал і спеціалістів, які вручну збиратимуть крівлю за старою класичною технологією. Маємо також розібратися з «пострадянською модернізацією» даху і фасаду. Сподіваюся все вийде гарно» – розповідає автор ідеї, відомий ужгородський дипломат, юрист і громадський діяч Ален Панов.

Обираючи розташування, перші архітектори історичної будівлі робили особливий наголос на панорамний огляд: з вікон першого поверху, лоджії та фронтонів відкривається картинка Замку, яку не можна побачити в жодному іншому місці. На дослідження, підготовку необхідної документації, погодження пішло близько шести місяців. Більше року необхідно для завершення технічних робіт. Таким чином, завершення реновації планується до кінця 2019 року.

За словами власника, передбачається збереження резиденціального (житлового) функціонального призначення, з можливістю публічного доступу у окремі його частини, як це було в попередні часи. Зокрема, на початку 20 століття унікальний круглий салон з каміном був місцем проведення клубних заходів представників ужгородського бомонду, які збиралися тут за філіжанкою кави або келихом вина.

Вже традиційно родина Панових реалізовує такі проекти у рамках приватної ініціативи. Нагадаємо, що у 2013 році було завершено реновацію Вілли П – історичного будинку кінця 18 століття, який знаходиться поруч на Замковій Горі; у 2014 році створено перший в Україні приватний Сквер Марії Терезії з пам’ятником і меморіальним комплексом; у 2015 засновано Орден Марії Терезії, який з 2016 року отримав королівський патронат Габсбургів.

zakarpatpost.net