15 тисяч гривень на їжу: українка розповіла про життя у Туреччині

Середня зарплата у Туреччині приблизно близько 23,5 тис. грн. Це мінімум, на який може прожити людина.

Про це у своєму блогу на hochu.ua розповідає українка Марія Караденіз, яка десять років мешкає у Стамбулі. Переїхала через заміжжя, пише gazeta.ua.

“На перший погляд здається, що в Туреччині досить високий рівень життя. У всіх моїх друзів є айфон, майже у всіх своя машина, житло і можливість кілька разів на рік їздити у відпустку. Але на Сході країни багато жебраків. П’ятеро дітей і безробітна мати — звичайна картина. Навіть в Стамбулі є ті, хто ледве-ледве заробляють на їжу та оплату рахунків. А комунальні послуги у нас коштують не дешево. У минулому місяці мій рахунок за електроенергію склав 500 гривень. При цьому вся побутова техніка із функцією енергозбереження, ми майже не дивимося телевізор, а кондиціонером взагалі не користувалися, ще й тиждень нас не було вдома”, – каже Марія Караденіз.

В опалювальний період рахунки за газ доходять до 5 тис. грн.

“Моя подруга знімає невелику квартиру в наближеному до центрального району місці за 7,3 тисяч гривень. Але тут потрібно враховувати, що вона зняла її влітку 2015-го, а з кожним роком ціни ростуть. У більш віддалених районах ціни на оренду нижче, але постає питання транспорту. Проїзд на метро коштує 17 гривень. Ціна автобусного квитка залежить від відстані, на яке він їде — від 17 до 34 гривень. Маршрутки приблизно в два рази дорожче автобусів”.

Сім’я з двох осіб в середньому витрачає на їжу близько 15, 6 тис. грн в місяць. Вечеря на двох в непоганому, але не найдорожчому ресторані обійдеться близько 2,4 тис. грн з алкоголем і десертом.

“Ціни на одяг, наприклад, в Zara або H&M, не відрізняються від європейських. Якісні шкіряні туфлі обійдуться в 2,6 гривень і вище, чоботи від — 4 тисяч гривень. Тому я купую взуття у подорожах — це вигідніше і вибір більший. У Стамбулі часто шукаю одяг на розпродажах”.

 zakarpatpost.net