Богдан Андріїв: «Ужгород був, є і ще довгі роки буде сакуровою столицею не тільки Закарпаття, але і всієї України!»

Про це заявив Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. За його словами, в Ужгороді росте більше сотні майже сторічних японських вишень.

Ці дерева є свідками різних історичних подій, що відбувалися у місті. Висаджені чехами, вони пережили і угорський, і радянський періоди, і цвітуть зараз, вселяючи в душі ужгородців та гостей надію та весняну радість, оновлення життя та оновлення України загалом та Закарпаття зокрема.

«За різними підрахунками у місті зараз росте щонайменше 4-5 тисяч сакур. Жодне місто України не може похвалитися такою кількістю цих екзотичних дерев. Кожного року у період цвітіння сакури до нашого Ужгорода приїжджає дуже багато гостей – не тільки з України, а й із-за кордону. Зараз до озеленення міста, висадження нових дерев, у тому числі сакур, вперше за десятиліття протягом двох останніх років ми почали підходити системно. Тільки минулої осені та цієї весни в Ужгороді посадили понад 170 молодих сакур, узагалі минулого року на вулицях і прибудинкових територіях міста додалося 700 нових дерев. Восени садили сакури у центральній частині міста, до прикладу, у районі Галагов – де, за історичними даними, були висаджені перші ужгородські сакури. Вони і зараз там ростуть, вік деяких сягає близько 100 років. І це найстаріші сакури, думаю, не лише на Закарпатті. А тих, хто мріє перенести столицю екзотичних дерев з нашого міста, хочу заспокоїти – Ужгород був, є і ще довгі роки буде сакуровою столицею не тільки Закарпаття, але і всієї України!», – зазначив Богдан Андріїв.

Більше про унікальні ужгородські сакури і як вони потрапили до Закарпаття читайте в закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» від 22 квітня

zakarpatpost.net