Чи потрібно закарпатцям стільки вихідних?

У травні українці матимуть три святкові вихідні. Відпочиватимемо у День праці 1-го та День перемоги над нацизмом — 9 травня. 28‑ме стане вихідним на честь Трійці. Також буде сім офіційних вихідних, окрім суботи 5 травня. Її Кабмін рекомендує зробити робочою — відпрацьовуватимемо за вихідний у понеділок, 30 квітня.Усього цьогоріч затвердили 15 додаткових вихідних. До кінця 2018-го відпочиватимемо ще на День Конституції 28 червня, День незалежності 24 серпня, День захисника України 14 жовтня, Різдво 25 грудня і 31 грудня — напередодні Нового року.Якщо святкові дні припадають на суботу чи неділю — вихідним стає понеділок. Загалом цьогоріч відпочиватимемо 115 днів, не враховуючи відпусток, пише gazeta.ua.

— Треба зменшити кількість вихідних, — говорить економічний експерт Олексій Дорошенко, 45 років. — У нас їх приблизно стільки ж, як у Німеччині. Але там — значно вищий рівень економічного розвитку й життя. Вони можуть собі це дозволити.

На початку 2000-х запровадили норму: якщо святковий день припадає на вихідний — у понеділок теж відпочиваємо. Але тоді економіка країни зростала. Валовий внутрішній продукт на душу населення був 6 тисяч доларів. Зараз — 2,3 тисячі. Надмірний відпочинок не на часі.

Як ставитеся до великої ­кількості вихідних і що робитимете в ці дні?

— Це — катастрофа. Ні Верховна Рада, ні президент не наважуються на якісь зміни в цьому хаосі неробства. Бо їм іти на вибори. Сам на травневі працюватиму у видавництві, писатиму. Маємо й інтернет-книгарню. Як пояснити людині, що замовлення йтиме не три дні, а п’ять, бо в нас вихідні?

Віталій Капранов, 52 роки, ­письменник

— Не потрібно нам багато вихідних. Не настільки заможні, щоб довго гуляти. Сама, як випадає додатковий вільний день — прибираю вдома, перу. А буває, так втомлю­юся на роботі, що сил вистачає тільки на те, щоб поговорити з дітьми і подивитися телевізор.

Тетяна Передарченко, 55 років, ­продавець, Черкаси

— Травневі вихідні розписані ще за рік до них. Із дружиною поїдемо до батьків. Перші два дні — праця на городі, риболовля з тестем. На третій — посмажимо шашлики. На 9 травня зазвичай їдемо в ­Карпати.

Маю на рік лише 14 днів відпустки. Свята для мене дуже доречні. Дають можливість побути з рідними.

Юрій Данич, 27 років, ­рекламний менеджер, Київ

— Клієнти їдуть грітися на першому сонці, а потім обгорілі йдуть до мене і я зароб­ляю гроші. Тому до додаткових вихідних ставлюся позитивно.

Сама на свята намагаюся вибиратися з міста. Люблю кататися на байдарках, поїхати на море в Одесу.

Валентина Близнюк, 25 років, косметолог, Вінниця

— Додаткові вихідні не потрібні. Достатньо відпочивати щосуботи й неділі. При цьому не треба перепрацьовувати у будні. Бо тоді загострюються хронічні хвороби. Норма — це 7–8 годин інтенсивної праці на день.

Аркадій Бондаренко, 34 роки, програміст, Дніпро

— У додаткових вихідних зацікавлені ті, хто має город або гроші для подорожей. Вигідні й людям, які на роботі мають ставку, а не погодинну оплату. У мене ж ні господарства, ні грошей. Сидітиму в квартирі. Дивитимуся футбол і навчатимуся грати на гітарі.

Володимир Рітченко, 64 роки, комунальник, Черкаси