Торік більше 2 тисяч українців повідомили про травми від рук поліцейських

У 2017 році 2386 осіб звернулися за медичною допомогою через травми, отримані від працівників поліції.

Про це повідомляє ZN.UA.

Такі дані оприлюднив Експертний центр з прав людини у дослідженні про неналежне поводження в діяльності Нацполіції України.

У звіті проаналізовані офіційні дані, пов’язані з тортурами і жорстоким поводженням: дані ГПУ щодо кримінальних проваджень, вироки національних судів за 2012-2017 роки, офіційні відомості медичних установ про кількість громадян, що звернулися за допомогою у зв’язку з побиттям в поліції.

Крім того, правозахисники провели інтерв’ю з жертвами катувань, суддями, прокурорами, адвокатами, патрульними поліцейськими, слідчими та оперативниками Нацполіції.

30,12% з усіх видів травм припадають на травми голови, також медики фіксують поранення корпусу тіла, кінцівок, численні травми.

“В країні немає офіційно затвердженого механізму фіксації слідів катувань (багато країн світу використовують для цього Стамбульський протокол). А медичні стандарти застаріли: досі використовуються правила судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, розроблені у 1995 році”, - зазначається в матеріалі.

Дослідження проводилося у співпраці з Управлінням забезпечення прав людини Нацполіціі у рамках спільного проекту ЄС та РЄ Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні.

zakarpatpost.net