Ужгород японський: не сакурами єдиними

Символ Японії на Закарпатті став настільки популярним, що наші міста почали змагатися між собою на звання сакурової столиці.

Якщо Ужгород це звання носить давно і заслужено, то Мукачево всіма силами намагається обігнати його і висаджує, висаджує, висаджує японські вишні по всьому місту. Більше того, наразі там дійсно є найдовша сакурова алея України, протяжністю 1371 метр.

А зараз ці почесті хоче забрати собі Хуст і на наступний рік один із благодійників задумав висадити 500 сакур, аби таким чином місто потрапило до книги рекордів України і сакурова алея стала найдовшою в області… на навіть в державі.

Але що б не робили закарпатські міста, найкращі і найстаріші історичні японські вишні все одно ростуть в Ужгороді. Їх більше сотні і їм приблизно по 100 років.

Крім того, у обласному центрі є сакури, привезені з самої Японії. Торік їх висадив Міністр-радник Посольства Японії в Україні Мічіо Харада.

А загалом сакур в Ужгороді близько 4-5 тисяч.

А що ще Японське є у столиці Закарпаття?

Поблизу Ужгорода, у селі Минай, із 2003 року працює представництво корпорації Yazaki в Україні ТОВ «Ядзакі Україна» . Це потужна фірма, яка надає закарпатцям багато робочих місць. До того ж це її єдине представництво в Україні…

Крім того, ужгородці дуже полюбляють національну японську страву – суші. Зараз скуштувати їх можна в багатьох закладах міста, а від приватних кухарок екзотичні смаколики можна навіть замовити додому.

Є в Ужгороді навіть курси японської мови.

А ужгородський науковець Роман Селянчин, що в Японії живе  з 2008 року, у 2012-му закінчив там аспірантуру з кандидатським ступенем і зараз займається науковою діяльністю: аналітичною хімією, нанотехнологіями, новими матеріалами, сенсорами  тощо. Крім того, для українських дітей він перекладає книжки з японської на українську мову.

Загалом японськості в Ужгороді більше, але місто як-не-як є закарпатським, тож найбільше тут власне свого рідного. І це добре, адже хоч надзвичайно корисно сьогодні навчатися чужого, але передусім маємо пам’ятати головне – ким ми є насправді.

І все ж… Ужгород був, є і буде й надалі головним сакуровим містом всієї України.

zakarpatpost.net