Як ужгородець подорожував до столиці і що його найбільше шокувало. Медичні послуги

Життя у віддаленому селі сильно відрізняється від життя у обласному центрі. Але чи разючими є розбіжності у побуті, умовах проживання та цінах в Ужгороді та в Києві? Саме це досліджував журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ». Його розповідь шокує багатьох закарпатців, адже під час експерименту вдалося зробити дуже несподівані відкриття.

Медичні послуги

Цікаво, що цей же парламентарій разом із більшістю закарпатських колег торік голосував за мед реформу і його цілковито задовольняли ті ціни, які виставило Міністерство охорони здоров’я  перед нашими земляками  за надання лікарських послуг. Хоч закарпатців вони й шокували, але не нашого законотоворця.

Він звик до столичних розцінок. Тож спробуємо їх вивчити і ми.

Звертаюсь до однієї з приватних клінік. Ціни у більшості з них у столиці практично одинакові. Цікавлюся цінниками. Отже, виклик «Швидкої допомоги» там коштує 1800 гривень. І ще плюс 1000 гривень – за виклик лікаря вузької спеціалізації. Солідно, адже розмір мінімальної пенсії з жовтня минулого року складає 1 452 гривні.

При цьому, на Закарпатті із понад 270 тисяч пенсіонерів її отримують 35 тисяч 853 особи (в Ужгороді – 2128, у Мукачеві – 1678, у Хусті – 839 осіб).

Тож як міг би закарпатський пенсіонер оплатити приїзд до нього  бригади кваліфікованих фахівців, коли місячних виплат за один візит замало?

Оскільки в області багато говориться про кір, дивлюся, яка вартість вакцинації. Виявляється, її там не проводять. Але зате можна здати аналізи і перевірити, чи є в людини ця хвороба. Коштує така маніпуляція 324 гривні.

А от за те, щоб просто обробити рану, треба заплатити 355 гривень. Що б іще перевірити? Зараз весна і багато хто зі знайомих нарікає, що в дітей алергія. Тож може порадити їм звернутися сюди? Не всі погодяться, бо комплексний аналіз на алергени тут коштує 3840 гривень.

Крім того, доба перебування у стаціонарі  приватної київської клініки у палаті люкс обійдеться в 9 275, у реанімаційній – 5 144, а у простій – 3500 гривень. Це – дорожче ніж у більшості найкращих Ужгородських готелів.

Що ж, краще не хворіти. Але для цього потрібно передусім правильно харчуватись. Тому вирушаю на пошуки великодніх продуктів. Хоч вони, зокрема, більшість, зовсім не здорові, але зате як ними люблять ласувати наші земляки!

Далі буде…

zakarpatpost.net