Чому закарпатці, підгодовуючи диких тварин, вбивають їх

Гуляючи вулицями наших міст часто можна побачити у парках та скверах залишений біля тротуарних доріжок та під деревами хліб. А в селах його нерідко підвішують до гілок насаджень, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Ним здавна українці вітають гостей. Але не тільки їх, але й пригощають диких тварин та птахів.

Якщо організм людини борошняні вироби ще здатен перетравити, хоча про користь та шкоду хліба останнім часом науковці постійно ведуть дискусії, то шлунок лісових звірів та пернатих справляється з таким навантаженням важко.

У дикій природі вони ж непристосовані до такої їжі. Харчуються тим, що знайдуть – насінням, корінцями, плодами, або  навіть собі подібними, тільки не тим, що створено руками людини.

Підгодовують хлібом  мешканців лісів та водойм не тільки в Україні, але і в країнах Європи. Але при цьому люди не усвідомлюють, що це може привести до проблем зі здоров’ям, скажімо: ожиріння, і в той же час – недоїдання і, можливо, каліцтво. Забагато легкодоступної їжі може також загрожувати розвитку пташенят та малят диких звірів. Вони звикають просити їжу, а не здобувати її. Крім того, хліб, який кидають у воду, наприклад, качкам чи лебедям, розкладаючись, може погіршити її якість.

Більше того, фермери поступово відмовляються додавати домашнім свиням у раціон хліб, кажуть, що це сприяє погіршенню якості  м’яса. Наприклад, у Великобританії хлібом їх не годують ще з 2003 року, коли через невідому епідемію  це заборонили на державному рівні.

Тож чи варто й нам губити здоров’я тих, кого ми любимо, своєю щедрістю. Краще вже підгодовувати тварин тим, що для них дійсно корисне – натуральною рослинною їжею.

Іван ДУХНОВИЧ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ» , ексклюзивно для zakarpatpost.net