На Закарпатті – найчистіше в Україні повітря

В Україні проблем з екологією стає все більше – перевищення рівня шкідливих речовин фіксують у всіх регіонах. У містах, кажуть експерти, шкідливі речовини приходять з теплом.

Пише vesti-ukr.com.

Дослідження проводили https://blog.theecoexperts.co.uk/most-toxic-drivers-europe

За даними Держстату, на кожного українця припадає в рік по 72 кг забруднювальних речовин. Найнебезпечнішими для життя є Дніпропетровська (256,9 кг) і Донецька (230,7 кг) області. У трійку також увійшла Івано-Франківська область: там на кожну людину припадає 142,4 кг забруднювальних речовин від стаціонарних джерел забруднення. А ось найчистішими, згідно зі статистикою, стали Чернівецька, Закарпатська та Волинська області.

За словами міністра екології та природних ресурсів, Україна в п’ятірці країн, що лідирують за рівнем смертей унаслідок забруднення повітря. Такі дані чиновник наводить, посилаючись на звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Згідно з дослідженнями Центральної геофізичної обсерваторії, які були опубліковані минулого року, в список міст із високим рівнем забруднення атмосферного повітря увійшли Маріуполь, Дніпро, Кам’янське, Одеса, Слов’янськ, Краматорськ, Херсон, Лисичанськ, Миколаїв, Луцьк, Кривий Ріг, Київ та ін. Там фіксують підвищений вміст специфічних шкідливих речовин: формальдегіду, фенолу, фтористого водню, аміаку. Також багато діоксиду азоту й оксиду вуглецю.

Як пояснив керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, причиною брудного повітря є промислові регіони. «У Дніпрі, Кривому Розі, на Донбасі, в тому ж Маріуполі розміщені великі індустріальні виробництва. А очисних споруд там немає, всі викиди йдуть у повітря. Це триває десятиліттями. І наша влада щороку продовжує їм дозволи, тому проблема лише поглиблюється. Наприклад, в Європі теж діють металургійні підприємства. Але там вони на електриці, а у нас вугілля, це продукти спалювання.

Київ, до речі, попри те що заводи у нас практично не працюють, теж далекий від ідеалу. Річ у тому, що серйозним джерелом забруднення тут стали автомобілі. Особливо ті, які зараз масово завозять з Європи. Там вони вже не їздять якраз через шкідливі викиди. Тому брудне повітря і стає причиною легеневих, серцевих і онкологічних захворювань. В Європі найжахливіша ситуація з повітрям – в Україні та Росії, більше ніде такого немає», – каже Борейко.

Ще одним забруднювальним фактором, як виявилося, є сільське, лісове і рибне господарство. У цьому рейтингу лідирують аграрні Вінницька, Черкаська, Чернігівська та Полтавська області. А згідно зі статистикою, джерелами забруднення виробничих і технологічних процесів, стають бройлери, кури-несучки і молочні корови. До слова, найчистішими в цьому рейтингу стали Закарпатська, Луганська області та Київ.

«Тут ідеться скоріше не про отруєння повітря, а про забруднення навколишнього середовища. Там, де кури, йде забруднення річок і водойм. І на відміну від виробництв, вони не становлять таку загрозу», – пояснив нам Борейко.

За даними Світового банку, в світі від брудного повітря щорічно вмирають 5,5 млн осіб. У ВООЗ вважають: тільки в Україні фіксується понад 50 тис. смертей. Нещодавно екологічна організація The Eco Experts склала топ-10 найбрудніших країн світу. Це Саудівська Аравія, Кувейт, Бахрейн, Катар, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Туркменістан, Лівія, Казахстан, Тринідад і Тобаго. Рейтинг складали за п’ятьма критеріями «токсичності»: кількість споживання енергії, поновлювані джерела енергії, забруднення повітря, викиди вуглекислого газу, кількість смертельних випадків унаслідок забруднення атмосферного повітря.

zakarpatpost.net