Обирати свого Патріарха – це справа українців. На цьому наголошує Президент України Петро Порошенко, пише www.5.ua.

“Держава не буде визначати, хто буде Патріархом нової церкви, бо це не державна справа. Не буде ніякого “указуючого перста” – підтримайте цього, або не підтримайте цього”, – сказав глава держави в ефірі телеканалу ICTV.

“Якщо ми не сприймаємо, щоб затверджували українського керівника церкви – церковного ієрарха в Москві. Це також є чіткою домовленістю зі Вселенським Патріархом, що Патріарх Української Церкви буде обиратися в Україні”, – уточнив він.

Як стало відомо, “функцію і роль Матері-Церкви” для Української Церкви виконуватиме Константинопольський Патріархат. На думку Президента, це важливо з погляду на історичну справедливість.

“Ми просто повертаємось до історичної справедливості”, – відзначив Порошенко.

Крім того, Глава держави нагадав, що найближчим часом ми будемо святкувати 1030-річчя Хрещення України-Русі.

“Тоді, я хочу наголосити, ще не було ніякої Російської православної церкви. Якщо Константинопольська Церква є Матір’ю-Церквою для України, то Українська Церква є Матір’ю-Церквою для Росії. Бо звідси пішла вона, а не навпаки. І не може матір просити незалежність від доньки”, – підкреслив Петро Порошенко.

Він переконаний: занурюватися у церковні дискусії не варто.

“За історичною, духовною та державною справедливістю Україна виборола і заслужила право мати Українську Помісну Церкву”, – резюмував Президент.

Як повідомляв 5.UA, 19 квітня 2018 року Верховна Рада проголосувала за звернення про створення в Україні єдиної помісної Церкви. А вже 22 квітня стало відомо, що Вселенський патріархат розпочав процедуру для надання автокефалії православній церкві в Україні. В УПЦ Київського Патріархату одноголосно підтримують всі зусилля, спрямовані на визнання автокефалії Православної Церкви в Україні, а також на утвердження єдиної Помісної Православної Церкви та подолання існуючого церковного розділення. В УПЦ МП також виступають за єдину церкву, але кажуть, що автокефалію має просити церква, а не держава.

zakarpatpost.net