Велика розбірка: як народ утримує державу

Кожен українець зі своїх чесно зароблених 90 тис. грн на рік фінансує освіту на 7464 грн, медицину – на 4083 грн, апарат чиновників – на 2644 грн

У всіх підводних каменях теми “Як народ утримує державу” допомогли розібратися економіст Іван Нікітченко і керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, пише Сегодня.

Кожна людина знає, що отримуючи зарплату або купуючи товари в магазинах, платить країні податки. Але не кожен усвідомлює, наскільки це важливо. Податки – це 80% доходів держбюджету, і саме вони забезпечують безперебійну роботу держави. Завдяки нашим з вами податкам в країні працюють школи і лікарні, йде ремонт доріг в областях або висадка нових дерев в парках, виплачуються пенсії або допомоги і т. д.

Правда, все це добре звучить в теорії, але краще б розібратися на практиці – скільки ж саме коштів у вигляді податків іде з заробітку українців на конкретні потреби країни. Тому “Сегодня” підготувала для читачів інфографіку, де наочно показана вся структура фінансування країни з розрахунку середньої зарплати по Україні в 7500 грн на місяць. Зокрема, мова йде про такі напрямки, як пенсії, соціальний захист, освіта, підтримка економіки, відсотки за позиками, медицина, правоохоронні органи, збройні сили, апарат чиновників, культура і спорт, житлово-комунальне господарство, охорона навколишнього середовища. У цих розрахунках нам допоміг податковий калькулятор CASE Україна “Ціна держави”.

Кожен українець зі своїх чесно зароблених 90 тис. грн на рік фінансує освіту на 7464 грн, медицину – на 4083 грн, апарат чиновників – на 2644 грн.

При цьому ми вирішили порівняти, скільки ж і чого саме можна придбати на ці відрахування. Вийшла цікава картинка: наприклад, якщо з середньої зарплати українця в 90 тис. грн на рік на пенсії йде 29 822 грн, тоді пенсіонер може купити за ці гроші 1121 буханку пшеничного хліба і 148 кг свинини. А ось на 700 грн, щорічно передбачених із середнього заробітку громадян на комунальне господарство, вдасться купити тільки 19 банок фарби (вагою в кілограм), придатних для поновлення стін в під’їздах. А ось на такий напрямок держфінансування, як правоохоронні органи, громадянин зі своєї середньої зарплати “віддає” 3899 грн на рік. Цих коштів вистачить на 132 літра бензину марки А-95 (докладніше – див. інфографіку).

1_99

Залишається розібратися, як же саме податки стягуються з заробітку громадян. Коли співробітнику нараховується зарплата, сам працівник і роботодавець повинні сплатити до державної скарбниці ряд податків.

Зокрема, мова йде про податок на доходи фізосіб (18%), єдиний соціальний внесок (22%), військовий збір (1,5%). Крім цього майже всю свою зарплату українці витрачають, тобто купують продукти харчування, одяг і взуття, алкоголь і сигарети. В такому випадку, здійснюючи всі ці покупки, йде стягування так званих непрямих податків – акцизного збору (з алкоголю, сигарет, бензину), податку на додану вартість (20% ПДВ закладено у вартості кожного товару), мита (яке впливає на ціни імпортних товарів). І це не рахуючи того, що українці можуть платити податок на нерухомість, податок з депозитів і т. д.

Які податки можна повернути і як це зробити?

Іноді українці мають право на так звану податкову знижку. Це можливо, наприклад, у разі якщо людина оплачує навчання дитини в училищі або інституті, погашає іпотечний кредит за квартиру або будинок і т. д. У такому випадку українці можуть звернутися в Держфіскальну службу, заповнити декларацію (в ній можна прорахувати суму податкової знижки) і в підсумку оформити повернення частини податку на доходи фізосіб.

Правда, перш ніж звертатися з заявою, потрібно уважно вивчити законодавство, підготувати необхідні документи (наприклад, договори про навчання, квитанції оплати послуг), врахувати терміни подачі заяви і т. д. Це допоможе дотриматися всіх правил і вивчити всі тонкощі оформлення податкових повернень. Оформити знижку можна і при штучному заплідненні, усиновленні, передачі майна на благодійність, переобладнанні авто під біопаливо і т. д. І, якщо виникають питання, можна звернутися в податкову за консультацією.