Чи відомо вам, про що можуть розповісти вуса?

Вуса – дуже харизматичний елемент зовнішності. Якщо сумніваєтеся, спробуйте уявити собі безвусого Сталіна, Гітлера чи Ейнштейна.

Стародавні єгиптяни, греки і римляни не відрощували вусів, надаючи перевагу не «варварській» рослинності на обличчі, а гарному голінню. І перше знайдене археологами зображення людини з вусами датується лише 300 р. до н.е. Це малюнок вершника, виявлений при розкопках у південно-західному Сибіру, пише procikave.com.

У 1972 році серед радянських плавців виникла справжня мода на вуса, запроваджена їхнім американським конкурентом Марком Спітцом. Перед мюнхенською Олімпіадою спортсмена викликав до себе тренер і зажадав від нього збрити вуса, оскільки вони, на його думку, збільшують опір води при русі. Спітц відмовився і одноосібно приніс своїй збірній сім золотих медалей. А під час бесіди з тренером радянської команди пожартував, що багато в чому зобов’язаний успішністю вусам, які спрямовують потоки води. Після закінчення Олімпіади вся збірна СРСР з плавання дружно відростила вуса.

Цікавим фактом є і те, що у вусанів з бороданями є свій чемпіонат світу. Крім традиційних категорій – «вуса а-ля Сальвадор Дали», «англійські» і «звичайні» – організатори ввели номінацію «фрістайл»: для тих, хто хоче проявити фантазію.

Дуже люблять вуса жителі Індії. Саме в цій країні проживає світовий рекордсмен по довжині вусів – Рам Чаухану. Кожен його вус має довжину більше 4-х метрів. Щоб відростити такий «скарб», індієць витратив чверть століття.

За формою і довжиною вусів можна дізнатися характер людини. Володар густих і пишних, швидше за все, наполегливий і рішучий, а якщо він не любить за ними стежити – ще й егоїстичний. Тонкі вуса – свідчать про не менш тонку душевну організацію людини, її схильність до естетизму. Вуса, що дістають до підборіддя, говорять про прагнення домінувати в суспільстві і всім нав’язувати свою волю. Якщо кінчики вусів “дивляться” вгору, такий вусань – великий витівник, любить пожартувати і цінує хороший гумор. Маленькі вуса носять скромники, великі – інтелігенти. Звисаючі кінчики вусів – знак того, що чоловік при прийнятті рішень більше керується інстинктом, ніж розумом.

У 1923 році вуса майбутнього лідера світового нацизму – Адольфа Гітлера – розкритикував його прес-секретар Седвік. Седвіку не сподобалося, що у фюрера такі маленькі вусики. І він порадив йому або зовсім їх збрити, або відростити щось солідніше. Гітлер навідріз відмовився, заявивши, що його «немодні» вуса скоро увійдуть в моду, і саме завдяки йому.

Після закінчення свого президентства Теодор Рузвельт міг очолити корпорацію «Жилет» в Арізоні. Але відмовився – після того як поспілкувався з самим Кінгом Жилет, який винайшов безпечну бритву. Колишньому президенту США здалося дивним, що винахідник носить пишні вуса (тобто, сам не користується своїм винаходом), і Рузвельт вирішив, що не може йому довіряти.

В світі тварин теж є свої вусаті представники. Про котячих знають всі, а от про найбільш незвичайних вусанів – жаб-ковганок – практично ніхто. Тим часом це дуже цікаві земноводні. Вуса, що більше нагадують шипи, «носять» тільки самці. І з єдиною метою – заінтригувати самку, а в разі необхідності – вступити за неї в бій з суперником. Застосовують жаби свою «вусату» зброю і в боротьбі проти хижаків.

zakarpatpost.net