Закарпатські слимаки, ховайтеся! Україна відправляє за кордон більше равликів, ніж сала

Замість сала і паштету із шкварок закарпатці скоро будуть їсти слимаків

До речі, у слизу молюсків є компонент, здатний відновлювати шкіру

Равлики по-каталонськи, равлики з білими грибами, равлики по-бургуднськи, равлики по-азійськи… Які тільки не продають. Упаковки картонні, по 12 або 24 фаршировані молюски у кожній. Пише на них, що привезені з Франції, але хто його знає – звідки насправді, чого зараз лише не напишуть на коробках. А може, й вітчизняні…

Ціна – від 278 гривень за 210 грамів.

Очі розбігаються від розмаїття того, що повзає на наших городах. Одні звикли з ними боротися, а інші – продають їх у магазинах, та ще й по скільки! Журналіст газети «ПОРАДИ»  знайшов у багатьох супермаркетах десятки різновидів упаковок із равликами.

Кажуть, що їхнє м’ясо  ніжне і солодке, смачніше за куряче.

Для цього одних із найдревніших жителів планети на три дні залишають у контейнері з вермішеллю або тістом, аби очистили шлунок. Щоб вони відкрилися і висунулись з панциру, посипають їх сіллю, збризкують оцтом.

Потім відварюють і заморожують… Панцирі фарширують м’ясом, сиром, яйцями, додають спеції.  Виявляється, з равликів можна приготувати більше сотні страв.

Загалом нині все більше в Україні з’являється ферм, де розводять равликів. Більше того, наша держава торік  експортувала 415 тонн цих молюсків, — в чотири з половиною рази більше, ніж традиційного сала. Звичайно, це трохи дивує, адже ця їжа не є звичною для нашого населення.

Невже незабаром своїх равликів ми захищатимемо від тих, хто бажає їх або з’їсти, або продати за кордон? Не хочеться, щоб  українські городні шкідники стали рідкісними істотами?

Адже вони ще й дуже корисні.  У природі дорослі особини виконують роль асенізаторів, поїдаючи рослинні залишки та екскременти тварин. Крім того, вони чудові лікарі.

Ви помічали, що якщо у молюска пошкоджений панцир, як швидко він відновлюється? На людську шкіру вони діють так само. У слизу равликів є натуральний компонент, який здатний регенерувати клітини, тому його активно використовують в косметології та медицині. А салони краси останнім часом пропонують досить нову і незвичайну процедуру: роблять маску зі слизу равликів. Молюска садять на тіло і він собі там мандрує залишаючи за собою мокрий слід. Після такої процедури відразу можна побачити результат: шкіра помітно підтягується і стає свіжою. Курс проводять 6-10 разів.

Тішить лише те, що не всіх равликів можна вживати в їжу, у нас готують та продають переважно виноградних. А загалом у світі нараховують майже дев’яносто тисяч видів равликів. Це – більше, ніж кількість населення у Мукачеві.

Тож є надія, що всіх равликів гурмани таки не з’їдять.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net