Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

В ОДА скандал! Головне Управління Держгеокадастру в Закарпатській області нарешті відгукнулося на звинувачення у хабарництві своєї начальниці. Утім там інформацію про хабар у розмірі 200 тисяч доларів заперечують і спростовують.

Тим не менше, на сайті Генеральної прокуратури України є підтвердження факту викриття групи осіб Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області, які вимагали грошові кошти з приватного підприємця за виділення у власність земельних ділянок.

Виявляється, на наше здоров’я впливає не лише генетика, не лише правильне харчування та спосіб життя, але й планети. Про це газеті «ПОРАДИ» розповіла ведичний астролог НАДІЯ БЛОНСЬКА.

– Кожна планета відповідає за певну частину тіла. Якщо планети погано розміщені, вона може бути вражена. Скажімо, Сатурн відповідає за нервову систему, кісткову, зуби, голову. Якщо він погано розміщений у першому домі, що характеризує особистість, астрологу зрозуміло, що якщо підходить період Сатурна, людину можуть боліти зуби,нервові розлади, проблеми головою, ослаблений загальний емоційний стан, – наголосила вона.

Справжня українка із зоряним іменем,  вродлива і талановита артистка, яка сама є автором слів і музики більшості своїх пісень, багатогранна і різнопланова особистість, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Зоряна ЮДІН хоч і родом із Прикарпаття, але дуже любить Закарпаття і просто в захваті від ужгородських сакур. До 15-річчя закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вона приїхала з Івано-Франківська, аби привітати колектив редакції з ювілеєм. Тож сьогоднішня наша з нею розмова була і про життя, і про творчість, і про Закарпаття, і про плани на майбутнє і навіть про власні секрети.

Переїзд на Анкудінова в Ужгороді латають-латають і ніяк не долатають.

Лише нещодавно там зробили ремонт дорожнього покриття. Разом з роботами, які проводив Водоканал, реконструкція переїзду коштувала мільйон гривень. Але тротуар до ладу так ніхто й не довів. Жінки там не можуть пройти з візками, протиснутись важко, тротуар нагадує розриту траншею. Ні бруківки, ні асфальту він так і не дочекався.

Не дарма кажуть, що Ужгород – місто – ботанічний сад. Справді, в Закарпатті дуже багато унікальних червонокнижних рослин.

Зокрема, наразі розквітли іриси сибірські, які в народі називають півниками. Згідно з однією з гіпотез, коли після Льодовикового періоду з гір зійшов пласт ґрунту разом із нарцисами, які наразі залишилися тільки поблизу Хуста, в низовинах опинилися й іриси.

Вони розповсюдилися територією всієї області. Наразі рослини квітують і в Ужгороді, і в інших містах нашого краю.

В Ужгороді вже майже літо. Спека така, що можна купатися в Ужі. Навіть не віриться, що десь ще може стояти сніг. Але він є… і всього за 170 кілометрів від столиці Закарпаття.

Сотні гектарів  снігу досі лежать на високогірних хребтах масиву Полонини Боржава.

Гора Магуре-Жиде розташована на межі Свалявського і Міжгірського районів.

Сам гірський хребет перетинає безліч стежок та струмків, що утворюють в південно-західній частині річку Боржава, а в північно-західній річку Ріка.

Заказ сакури осипались, триває цвітіння бузку. Але його теж нещадно ламають. Зокрема, на Київській набережній кущі постійно обламують. Так само на Минайській неподалік готелю «Закарпаття».  Хтось – можливо для себе, а хтось і на продаж.

Але ж у такому вигляді гілка простоїть 3-5 днів і зв’яне, а на вулиці радуватиме очі ще довго. Для чого  ламати кущі, коли якщо вже так хочеться запаху бузку в оселі, то ту ж віточку можна за кілька гривень придбати. Більшість тих, хто ними торгує, усе ж вирощують бузок вдома і перед продажем гілки акуратно зрізують.

В Ужгороді цвітуть не лише білі, але й незвичні каштани – червоні. Їх небагато і унікальні дерева можна побачити всього на кількох вулицях. Червоні каштани Бріотті вважаються більш стійкими стійкі до негативного впливу міського середовища та шкідників.

Останнім часом у Хустському парку відпочинку творяться дива. Територія дійсно там прибрана, але громадські активісти виявляють усе більше порушень. Керівництву міста, безперечно, про них відомо. Інакше ж і бути не може. Довірені особи доносять усе, що відбувається в Хусті, особливо – що пишуть у соцмережах хустяни…

Зокрема, цими днями побував на відпочинковій території цілий весільний кортеж. Цікаво, що погуляти з собаками туди не запускають, хоча в усіх містах України у парках дозволено вигулювати тварин. То правильно і логічно, адже багато власників не мають куди вивести собак. Та у Хусті – зась. До парку з чотирилапими чомусь не можна. Але зате з “залізними конями” – будь ласка. Щоправда, за відповідну плату.

zakarpatpost.net