Чому 14-річний закарпатець наніс своєму другові 28 ударів ножем і перерізав горло?

Резонанс довкола вбивства дев’ятикласника на Тячівщині: 14-річного підозрюваного у наджорстокому вбивстві товариша намагаються «відмазати» від відповідальності, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ»

Здавалося б, діти – маленькі янголи. Та іноді деякі з них перетворюються на звірів. Зокрема, не зовсім зрозуміло, що трапилося з хлопцем із Тячівщини, коли він жорстоко вбивав свого друга.

14 березня до поліції надійшло тривожне повідомлення від медиків про умисне вбивство неповнолітнього у селищі Нижня Апша. Лікарі засвідчили факт насильницької смерті хлопця, а до розслідування справи долучилися обласні слідчі. Представники відділу з розкриття злочинів проти життя та здоров’я людини спільно з тячівськими поліцейськими встановили, що 14-річний підліток із селища Нижня Апша посварився з приятелем та вирішив його зарізати. Повернувшись зі школи, 15-річний Василь Поп сказав батькам, що сусід запросив його до себе подивитись 5D кінофільм, бо нещодавно нібито батько купив йому відповідну апаратуру за 25 тисяч доларів. Коли юнак пішов з дому, була приблизно 16 година. А о 18 він був уже мертвим.

Батько вбитого хлопця каже, що його син виграв у віртуальний бокс і назвав суперника слабаком. А той, не довго розмірковуючи, схопив ножа і почав катувати друга. Юний вбивця наніс йому 28 колото-різаних ран та перерізав горло. Від отриманих травм дев’ятикласник помер на місці.

Звичайно, хлопця вже не повернути і словами не передати горя батьків, які втратили найдорожче – власну кровинку. Тож після пережитого рідним хотілося хоча б довіритися представникам правоохоронних органів і чекати на вирок суду, який у такій резонансній справі мав би бути виключно обґрунтованим та справедливим.

Але після затримання юнака, який підозрюється у вбивстві, почалося коїтись щось нелогічне. Хлопцеві замінили міру покарання із тримання під вартою на домашній арешт.

І коли односельці побачили його на вулиці, їхньому подиву та обуренню не було меж, оскільки вони сподівалися, що він знаходиться в ізоляторі. Проте суд вирішив по-іншому.

«Маніяка звільнили за півмільйона доларів» – кричали люди посеред вулиці.

І їм, якщо чесно, можна повірити, адже у Нижній Апші живуть переважно заможні люди. Будинки тамтешніх мешканців найбільші в Україні, подивитись на них із усіх усюд з’їжджаються як українці, так навіть гості з-за кордону. Село називають закарпатською Конча Заспою, адже навіть депутатські та міністерські маєтки є меншими від тих, що зводять на Тячівщині. Звичайно, без відповідних статків будувати  такі хороми ніхто не зміг.

«Нанести стільки ножових ударів – це немислимо! Він навіть гірше маніяка», – з гіркотою в голосі наголосив батько Василя Михайло Поп.

Також, за словами чоловіка, вбивця й раніше мав маніакальні нахили. Він навіть показав фотографії підлітка, які той викладав в соцмережах з ножем та автоматом, але видалив їх у ніч після вбивства. Проте деякі зі світлин вдалося зберегти спільним знайомим на телефонах.

Трагічна загибель підлітка шокувала все село. А найбільше – однокласників. Утім у школі, як і традиційно заведено в подібних випадках, про хлопця відгукуються позитивно.

Діти ж кажуть, що бояться вбивці, їм стає навіть моторошно від думки про те, що він може повернутися до школи.

У справедливості покарання учні сумніваються, оскільки родина підозрюваного є однією з найбільш заможних у Нижній Апші.

Тож цими днями більше півтисячі місцевих мешканців вийшли на протест. Їх непокоїло те, що неповнолітній кат вільно гуляв селом і навіть навідався до навчального закладу. Більше того, люди наполягали на тому, що у хлопця був спільник, але поліція його навіть не затримала, зараз він проходить по справі лише як свідок. Йому навіть не пред’явлено підозру, адже як би там не було, а підліток знаходився під час вбивства на місці злочину і звідти просто втік, пробігши більше 2 кілометрів. Про те, що сталося, він нікому не повідомив, лікарів не викликав, хоча знав, що його товариш мертвий. Це насторожує не лише односельців, але й адвокатів потерпілої сторони.

Дорогу вони блокували протягом восьми годин, аж поки на місце подій не прибуло все керівництво закарпатської поліції на чолі з Романом Стефанишиним. Селяни готові були зробити самосуд над хлопцем, тож його, аби вберегти від розлюченого натовпу, поліціанти забрали нібито до відділку. Випадок набув такого широкого резонансу, що про справу заговорили навіть у парламенті.

Утім пізніше з’ясувалося, що хлопець поїхав не до СІЗО, а до ужгородської лікарні.

Про те, що він знаходиться у медичному закладі на БАМі, повідомив журналіст Віталій Глагола.

«Він госпіталізований з підозрою на апендецит. Це підтвердив головний лікар ужгородської міської лікарні Іван Курах. За його словами, хлопця привезли під час того, як він почав скаржитись на біль під час слідчих дій», – наголосив він.

Однак коментувати щось більше журналістам медики відмовились, посилаючись нібито на лікарську таємницю. Але стало відомо, що приступу апендициту в нього не було.

Тож уже невдовзі юнака перевели до іншої лікарської установи – до психіатричної – для проходження експертизи. До ізолятора він так і не потрапив.

Однак після стихійного бунту прокуратура подала апеляцію до Апеляційного суду Закарпатської області. І 23 квітня рішення попередньої інстанції про заміну міри покарання з тримання під вартою на домашній арешт було визнано незаконним. Тобто відтепер хлопець мав би знаходитися в ізоляторі.

Тож як розгортатимуться далі події – покаже час. Відомо одне, що у мешканця Тячівщини дуже хороші адвокати, які роблять усе можливе для того, аби їхній підопічний не потрапив за ґрати.

Якщо вину хлопця буде доведено, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років, а якщо суд усе ж відпустить юнака, люди обіцяють, що покарають його самі.

Учора прокуратура Закарпатської області повідомила, що юнаку, який підозрюється у резонансному вбивстві школяра в Нижній Апші продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 2 липня 2018 р.

Марія УЖАНСЬКА, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net