Чим можуть бути цікавими закарпатцям Братислава-Брно-Відень

Якщо вам хочеться за мінімальний час відвідати якомога більше країн, радимо подивитися в бік Братислави.

Словацька столиця є привабливим транспортним вузлом, звідки автобусами можна легко й недорого дістатися до інших пунктів. Розглянемо одні з найближчих – Відень та Брно. До столиці Австрії дістанетеся всього за годину (іноді Києвом їздиш довше через тягнучки), а до чеського міста Брно – за дві години.
Отже, сама Братислава є дуже милим і маленьким містом, на яке достатньо витратити один день. Середньовічний центр обійдете за годину, ще годину – дві можна витратити на Братиславський Град – історичний музей. А також погуляйте територією парку навколо будівлі, пише yourtravel.

Обов‘язково пройдіться набережною Дунаю. До речі, до Відня за теплої погоди існує річкове сполучення. Якщо будете тут не взимку, то скористайтеся нагодою поплисти до Австрії.


За 20 хвилин від центру міста громадським транспортом – фортеця Девін. Сюди краще приходити зранку, щоб наповну насолодитися атмосферою місця, адже звідси відкриваються прекрасні види. Наприклад, видно, як зливаються Дунай та Морава. А ще на мальовничих схилах пасуться вівці – і часто саме вони потрапляють до фотооб‘єктивів туристів.
Сам цей фортечний замок є одним із символів країни. Тут жили і кельти, і римляни. І власне слов‘яни. В XIX столітті армія Наполеона зруйнувала замок, відтоді це місце є пам‘яткою. Проте навіть те, що залишилося, виглядає доволі пристойно, а не суцільною руїною, як чимало українських замків, які ніхто не руйнував, крім всенародного недбальства.


В замку є виставка розкопок, однак якщо вас не цікавлять давні знахідки, можна її і не дивитися. Загалом туристів захоплює вид на ріки й гори, а також місцева забавка – виливати чашку води до «бездонного» колодязя і рахувати, за скільки ж вона досягає дна.
Кожного дня тут також відбуваються лицарські вистави.
До Девіна можна доплисти на паромі за гарної погоди. Дорога до нього займає півтори години, назад – 30 хв.


На Брно також вистачить одного дня. Він менший за Прагу, але значно комфортніший через відсутність навали туристів. Тут також є, що подивитися, хоч і не в столичних масштабах.
Наприклад, собор Петра і Павла XIII століття, красивий фонтан Парнас, Марсіанський чумний стовп, замок Шпільберг, де розташований міський музей. Цікавим є Моравський музей – другий за розмірами в Чехії. У Технічному музеї Брно можна подивитися експозиції з авіамоделями, автомобілями та мотоциклами.
Та головне, за чим варто їхати до Брно – атмосфера свободи. Це студентське місто і тут присутнє постійне відчуття свята. Звісно, у Брно багато колоритних пивниць зі смачним і недорогим хмільним напоєм. Поласувати завжди можна традиційними чеськими наїдками.
А ще цікаво, що до оперного театру цього міста приїздять навіть з Відня: тут не так дорого, тут можна легше купити квитки, а якість постановок водночас доволі пристойна.


На Відень вам одного дня не встачить, проте за умов, коли часу мало, а хочеться побачити все, зганяйте і до столиці Австрії. Хоча б просто для того, щоб пробігтися тими вулицями, побачити Оперу на власні очі, перехопити десь келишок шнапсу або ж шматочок штруделю. Любите мистецтво? Не пожалкуєте, якщо дійдете до Альбертини з її надзвичайно багатою колекцією світових шедеврів.
Радимо не знімати тут житло і повертатися на ніч до Братислави. Економія буде відчутною.

Аліна Денисенко

zakarpatpost.net