Що повинні знати закарпатці про Прагу: місто, яке закохає і змусить повернутися на береги Влтави

Прага – одне з найкрасивіших міст Європи. Як би ця фраза банально не звучала, та хочеться повторювати її багато разів, щоб усі, хто досі не відвідав чеську столицю – таки взялися виправляти велику помилку якнайшвидше.

Тим паче, враховуючи, що туди – недовгий шлях з України.

До Праги з’їжджається чимало туристів, тому приготуйтеся до натовпів на вулицях. Однак враховуйте, що у несезон їхня кількість в рази зменшується. Попри запруженість вулиць, у місті завжди знайдеться затишний куточок, де ви зможете перепочити від потоків людей з фотоапаратами, пише yourtravel.

Тож на що потрібно звернути увагу передусім:

Староміська площа й Астрономічний годинник

Напевно, це місце найчастіше потрапляє на фотографії з Праги. Справжня візитівка не лише міста, а й всієї Чехії. Звісно, надзвичайно популярне місце, та без його відвідин перебування у Празі не зарахується. Уявіть, годинник встановлений 1410 року і досі працює. Щогодинний бій супроводжується невеличкою виставою у стилі середньовічного лялькового театру.

Карлів міст й Празький град

Один із найдавніших мостів країни. З нього відкривається надзвичайний вид на Празький град – резиденцію королів. І тут надзвичайно багато туристів. Якщо ви хочете зробити фото або просто пройтися над Влтавою з насолодою, а не протискаючись крізь людей, не полінуйтеся – і прокиньтеся рано вранці. Так ви встигнете зловити й перші промені сонця, і справді відчути подих міста.

Як перейдете міст – прямуйте до фортеці Празький град. Раніше тут засідали королі, тепер – президент. Найголовніша будівля в його комплексі – собор святого Віта. Деякі мандрівники кажуть, що він вражає більше за собор Паризької Богоматері.

На вуличках цього берегу втекти від натовпів легше. Також пройдіться над рікою – численні закутки з лавами й можливість посиліти на газоні в тінистому парку, гадаємо, вас приваблять. Для любителів літератури є нагода відвідати чудовий музей Франца Кафки з цікавою експозицією. Якщо ви не були у закордонних музеях, він справді вразить кожного відвідувача своєю інтерактивністю. Навіть якщо ви не знаєте, хто такий Кафка – не занудьгуєте.

Петршин

Це мальовничий пагорб на лівому березі Влтави. Тут можна покататися фунікулері, але краще – поблукати стежками, звільнившись від переслідування туристів. Також тут розташована Петршинська вежа, яка ззовні нагадує Ейфелеву. На ній є оглядовий майданчик, з якого відкривається вид з висоти на старе місто.

Поруч із вежею – чудовий квітник. Якщо потрапите до Праги влітку – не оминайте нагоди ним помилуватися.

Унизу пагорба – Меморіал жертвам комунізму, який вражає своїм посилом. Дивлячись на нього, мимоволі задумуєшся, чому ж у нас вважають, що монументалізм – то головне у пам’ятниках. Оскільки набагато менші в розмірах скульптури викликають більше розуміння й більше переживань.

Йозефов

Саме це місце – батьківщина легенд про страхітливого Голема. Як завжди, єврейські квартали середньовічних європейських міст приховують у собі найбільше таємниць і загадок. Тут збереглося кілька давніх синагог, серед яких, напевно, найвідоміша Старонова – найстаріша з чинних на континенті. Також тут розташоване і єврейське кладовище, яке відоме тим, що могили на ньому укладалися одна над одною через нестачу місця. Перекошені пам’ятники лише посилюють містичність місця.

Традиційна їжа

Про пиво, мабуть, не варто розписуватися: тут його зобов’язаний спробувати навіть не любитель хмільного напою.

Щодо чеських страв, то приготуйтеся, що це насамперед багатокалорійна жирна їжа. Чи не у всіх закладах вам пропонуватимуть спробувати запечену качку чи гуску, а також вепрево коліно (із назви зрозуміло – свиняча рулька). Порції великі, тож не поспішайте замовляти цілі порції на одну особу.

Також радимо спробувати кнедлики – своєрідний хліб, дуже смачний – з борошняного чи картопляного тіста.

Щодо десертів, то скуштуйте трдло – калачики у цукровій пудрі та горіхах. Цей смаколик дуже популярний і його можна придбати у численних ятках.

zakarpatpost.net