Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 10 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Кажуть, що машини часу не існує. Не правда! Вона знаходиться на вулиці Шухевича (Лавріщева) в Ужгороді і побачити її може кожен бажаючий.

Створили її не науковці, розробили не дослідники… вона з’явилася там сама собою.

Власне де вона точно розташована – ніхто не знає, але те, що знаходиться поблизу неї дозволяє повірити в її існування.

Старі, заржавілі, поламані радянські поштові ящики умовно повертають кожного, хто їх побачить, у далеке  минуле. Але навіть тоді, півстоліття тому, коли їх встановили, вони були кращими. Новими і бодай пофарбованими.

А зараз від них залишилася тільки купа металобрухту.

Незабаром “Укрзалізниця” підвищить ціни на квитки на всі потяги, окрім 1-го класу Інтерсіті+. Відповідний наказ перебуває на реєстрації у Мін’юсті. Документ передбачає двоетапне зростання тарифів по 12%.

Крім того, індексується й рівень тарифів на перевезення багажу та вантажобагажу на 100%. Тобто тарифи зростуть удвічі.

Головною прикметою нульових років в Ужгороді були маршрутки. Це такий автобус, який довго хворів, потім все-таки вийшов на маршрут, але з’ясувалося, що він так і не вилікувався. Ужгородська маршрутка – це пісня. Ні, не народна. А з тих, що там і крутять. Блатняк слушно налаштовує пасажирів на філософський лад, мовляв, усе суєта.

У самій природі маршрутки було щось таке – максимально адекватне душі наших містян. Ужгородці здавна відомі тим, що довго запрягають, зате швидко їздять. Дарма що зовсім в інший бік – то вже дрібниці, на які не варто заморочуватися.

Ужгород квітує вже більше місяця. Все новій й нові дерева вкриваються рясними квітами. Хоча більшість уже й відцвіли, та зараз саме почала цвісти акація.

Найбільше квітучих дерев у Боздоському парку та вздовж Студентської набережної, аромат їхній аж п’янить. Він неймовірний!  Особливо пахощі сильні вранці та увечері, коли сходить роса.

У багатьох культурах акація досі вважається символом непорочності.

Унікальність цього дерева помітили ще стародавні єгиптяни, які вважали, що воно одночасно символізує і життя, і смерть, оскільки цвіте білими і червоними квітами. Воно було для них символом бога Сонця, що відроджує життя. В його кронах, згідно з віруваннями, жила богиня війни і полювання Нейт.

Кохання – почуття добре і світле, але деколи через нього трапляються справжні трагедії. У Тячеві, на щастя, до великої біли не дійшло, але двоє молодиків добряче потовклися, з’ясовуючи між собою, кому має належати молодиця. При цьому спитати її саму, хто з них їй потрібен, чомусь жодному не спало на думку.

Лицарські бої нині в далекому минулому, та закарпатські Дон Кіхоти, а скоріше навіть ревниві Отелло, усе ж не перевелися.

Сергій із Юрієм давно ворогували. Їм обом подобалася Юлія. Дівчина ж ніяк не могла визначитись, з ким їй бути. Зустрічалася періодично з кожним. Тож Сергію це допекло і він вирішив поговорити… по-чоловічому… щоправда, не з дамою свого серця, а з супротивником. Він зателефонував Юрію і призначив зустріч. Побачитись вони мали опівночі, коли стемніє. Місцем для «розбірок» хлопець вибрав центральну частину міста, а саме – площу перед міською радою.

З діцентрою пов’язана одна гарна французька легенда, яка пояснює назву квітки. Згідно з нею, молода дівчина Жанетта відправилася в ліс і заблукала. Знайти дорогу їй допоміг парубок, у якого вона закохалася. Марно дівчина шукала зустрічі з юнаком, але знайти його не вдавалося. І от одного разу селом проїхала багата процесія, попереду якої красувався знайомий вершник, а поруч з ним була інша дівчина. Не витримала болю Жанетти, впала вона замертво, а серце проросло темно-червоною квіткою.

Що таке карма взагалі? Як вона впливає на життя і визначає долю? Як розуміти поняття  споріднених душ і кармічного шлюбу?

Про це та інше у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла людина, що вивчає кармологію,  педагог і журналіст Олеся МАРКОВИЧ.

Є таке поняття, як кармічні стосунки. Як  можна це пояснити?

Із точки зору кармології  пояснюється тим, що, як правило, люди не вперше приходять в один і той же рід. Кожен із нас спостерігав таке: бачиш людину вперше – а, здається, знаєш її все життя. Дуже імовірно, що ваші душі раніше зустрічалися, можливо, навіть були близькими друзями чи родичами. Або люди зустрічаються зараз, бо в минулому зав’язали «кармічний вузол» – мали якусь невирішену ситуацію. Тому в новому житті вони зустрічаються для того, щоб її розв’язати, – наголосила вона.

zakarpatpost.net