На Закарпатті є село, яке прославили жаби

Страви із жаб’ячих лапок – уже зовсім не диковинка в Україні. Їх можна скуштувати в ресторанах і купити у супермаркетах

Жаб’ячі лапки майже по 620 гривень за кілограм знайшов журналіст газети «ПОРАДИ» в одному з супермаркетів Львова.

А на Закарпатті є ціле село, що прославилося на всю Україну, як жаб’яче. Це – Тур’ї Ремети на Перечинщині.

Там так історично склалося, що жаб і ловлять, і продають, і їдять, і заманюють ними до Закарпаття туристів. Коштує в нас кілограм делікатесу 300-400 гривень.

Проте придатними для споживання є не всі жаби, а лише один різновид. Вважається, що їх завезли у Тур’ї Ремети французи, або можливо італійці чи словаки, які прокладали вузькоколійку ще на початку ХІХ століття за часів Австро-Угорщини.

«Роздобути лапки непросто. Я таким займатися не можу. Справа в тому, що їх відривають якось не гуманно, – розповідає газеті «ПОРАДИ» завідувачка бібліотекою  села Тур’ї Ремети, що наЗакарпатті Тетяна Воронич. – Мені вперше довелося стати свідком відлову жаб ще дитиною, навіть школу не закінчила. Ми пішли на пікнік і хлопці почали їх ловити. Важко дивитись на таке видовище. Жаби залишаються живими ще протягом певного часу, але…  без ніг. До того ж виловлюють молодих і невеликих за розмірами жаб…Тож скільки лапок потрібно на кілограм?! Щонайменше 80 жабок… Сільські хлопчаки ходять ловити жаб щовесни. Мій син продає лапки. Але перепродає їх, сам також не ловить».

Як би там не було, а звичаї не втрачають популярності і Закарпаття ними навіть гордиться. Проте заробляє на продукті небагато. А охочих скуштувати лапки, очевидно,чимало,якщо їх продають навіть у супермаркетах багатьох областей України, закуповують для ресторанів… Та ще й за досить солідною ціною.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «ПОРАДИ», екслюзивно для zakarpatpost.net