Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 12 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

У цьому році державної допомоги можуть позбавити 200 тисяч сімей

Через субсидії на Україні починається великий шухер. Отримувачів державної допомоги обіцяють масово позбавляти виплат. Мінфін відтепер ретельніше перевірятиме доходи, оскільки Міністерство отримало доступ до банківських рахунків субсидіантів. Також спеціальний відділ звірятиме різні державні реєстри. Перші масштабні перевірки уже стартували і за результатами першого кварталу «знижок» можуть позбавити близько 200 тисяч сімей. Закарпатці також непокояться, що можуть залишитись без субсидій. Багатьом така допомога справді необхідна, проте далеко не всім. Чому? Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» спробувала розібратись.

11 травня об 11 годині хустянка Світлана йшла за сином до школи. У візочку вона везла іншого синочка, якому у серпні б мало виповнитися 2 рочки. Не передчуваючи нічого поганого, жінка спокійно прямувала тротуаром, а поруч проїжджав лісовоз.

За словами очевидців трагедії, автомобіль зачепився вантажем за дроти і сталось непередбачуване. Старий стовп упав, накривши собою жінку з дитиною.

Перехожі одразу кинулися знімати вантаж із малюка та його мами і викликали «Швидку». Лікарі примчали буквально за кілька хвилин. Як розповідають свідки, приблизно за п’ять хвилин медики були на місці події. Карета «Швидкої» не їхала а просто мчала до потерпілих із увімкненою сиреною. Незабаром прибули і правоохоронці.

Зухвалий злочин трапився нещодавно на Великоберезнянщині. Навіть не вкладається в голову, як можна таке зробити, – пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Була майже шоста година ранку. Уже світало. Але вулиці селища ще були безлюдними. До літніх закарпатців несподівано увірвалися додому 20 молодиків. Усі вони були між собою родичами. Непрохані гості мали з собою знаряддя для катування жертв – палки, металевий ланцюг від бензопили, біти та сокиру.

Вони перестрибнули через огорожу, вибили вхідні двері за допомогою сокири і перші двоє з них зайшли в будинок.

Подружжя на той час іще спало. Разом з ними у хаті знаходилися шестеро дітей, четверо онуків та шовгори.

Ворочевські озера, або як їх ще називають – Сині озера, розташовані неподалік Ужгорода, на схилі колишнього вулкану Анталовецька Поляна.

Загадкове важкодоступне подвійне озеро на схилах “ужгородського вулкану”. Хотіла потрапити сюди ще з часів, коли тато замість казок наніч читав мені книжечку “По вулканічним Карпатам” Лазаренко Е.А. Озеро існує всього кілька місяців на рік і в червні уже зникає. Скільки разів я ходила його шукати, але все безуспішно.. і ось… добрі люди нарешті повели! Були версії його метеоритного походження, дехто стверджує, що це бічні кратери колишнього вулкану, – написала Ганна Пономаренко й додала вражаючі фото.

Нині на Корятовича в Ужгороді є зупинка для транспорту. Здавалося б, вимога сучасного життя. Але ж ні. Подібна зупинка була там і раніше, ще більше ніж 200 років тому. Щоправда, слугувала вона стоянкою не для автомобілів, а для фіакрів, оскільки тоді маршрутками та таксі служили кінні екіпажі. Поруч, до речі, знаходився колодязь із водою, якою постійно змивали площу, щоб не було відповідного запаху від тварин. І мили тоді місто набагато частіше, ніж зараз.

Ужгородці ж, які жили неподалік, все одно постійно скаржилися місцевій владі на бруд та сморід. Особливо багато непотребу залишали по собі торговці після ярмарків.

Закарпатці – люди особливі і цим пишаються. Тут своя культура, своя кухня і мова, яку не розуміють в інших куточках України, – пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

На своїй автентичній говірці люблять наші земляки і поматюкатися. Хоча є цілком цензурні лайки, як-от: «Качка би тя копнула», «Мачка би тя копнула», «Фрас тя знає», «Роздеру тя гигамана», «Розорвутя ги жабу», «Ставись ми в гиртанках скоминов»…

Але є й із побажанням лих, тобто такі, що мають характер прокльонів. Зокрема: «Гута би тя трафила», «Фрас би тя побив», «Грум би тя вдарив», «Нєвоя би тя взяла», «Чорт би тя взяв», «Заклявбисся», «Пропалабись», «Бокорвань би тя на язик всадив», «Корела би тя забрала», «Гомбиця би тя вбила», «Гигало би тобов».

zakarpatpost.net