На Закарпатті цвіте калина. Чому її пов’язують із нечистою силою

Плоди цієї унікальної рослин називають плодами кохання, адже жодне інше дерево чи кущ не містить насінин у формі сердечка.

Калина у наших предків була учасницею весільного обряду. Букетами з неї прикрашали дівочі вінки, столи, страви.

Крім того, червоним кольором вона наливалася саме тоді, коли в нас справлялося найбільше шлюбних церемоній. Тож одяг нареченої мав містити червоні штрихи, що означали любов. Біле ж цвітіння калини асоціюється з невинністю та білою сорочкою нареченої.

А ще калині приписували магічні властивості. Травники-знахарі стверджували, що якщо час від часу підходити до калини і гладити кору рослини, то це допоможе позбутися від безлічі бід і напастей.

Калина – дуже розповсюджена рослина і побачити її можна не тільки в Україні, хоча лише у нас вона вважається національним символом. Загалом існує більше 150 видів калини.

Українська назва калини походить від праслов’янського слова «калити» (гартувати, розжарювати). Рослина у наших пращурів асоціювалася з розпеченим залізом, адже її плоди мали такий же насичений яскравий червоний колір.

У наших пращурів навіть існували народні прикмети, пов’язані з калиною. Зокрема, коли зацвітала калина, вони починали сіяти гарбузи, кукурудзу і огірки Якщо калина вже достигла, а листя на ній залишалося зеленим – це віщувало теплу осінь; якщо ж кетяги починали рано червоніти – чекали холодної та ранньої зими.

Утім пов’язували калину і з нечистою силою, гадаючи, що біля її вогненних плодів полюбляють грітися упирі, відьми та всяка нечисть.

zakarpatpost.net