Пішов із життя відомий закарпатський професор-мовознавець

Стало відомо про смерть доктора філологічних наук Любомира Белея.
Белей Любомир Омелянович народився 18 березня 1962 на Франківщині.

Директор та засновник Науково–дослідного інституту україністики імені Михайла Мольнара, автор наукових праць, присвячених питанням мови, укладач старослов’янсько-українського словника.

У 1983 році закінчив українське відділення філологічного факультету Ужгородського державного університету та вступив до аспірантури за спеціальністю «загальне мовознавство».

У 1986 році захистив кандидатську дисертацію «Варіантність антропонімів на різних рівнях української мови».

З 1986 — викладач, з 1990 — доцент кафедри загального і слов’янського мовознавства, з 2000 року Любомир Белей професор кафедри мови Ужгородського національного університету.

Досліджував українську ономастику, історію української літературної мови, мову та культуру української діаспори та лексикографію.

Колеги, друзі, учні та близькі науковця відреагували на його смерть у facebook.

Андрій Любка: «Це просто жах! Мій улюблений викладач, неймовірно шляхетна людина, великий науковець і справжній патріот… Такий молодий…»

Петро Мідянка: «Сумна звістка прийшла з Ужгорода про кончину Любомира Белея. Любомир був не тільки талановитим ученим-мовознавцем,він був прекрасною людиною у всіх відношеннях.Він був носієм великого спадкоємства з часів Івана Франка. Його прадід Белей(псевдо Розмарин) працював у львівському «Ділі»,тато Омелян усім єством був перейнятий українською справою в Закарпатті. З професором Белеєм можна було розмовляти годинами в його затишному домі,він нічого не жалів і не шкодував для друзів,навіть самого себе. Відкрив мені сербських русинів, чимало версій сучасної лінгвістики. Будучи великим подвижником,передчасно пішов. Божа Мати Гошівська поцілувала Свого сина і взяла його на блакитні небеса нашої прекрасної Бойківщини. Щирі співчуття пані Галині,дітям,братам,близькій і далекій родині покійного».

Лідія Ходанич-Повх: «Смерть забирає кращих. На цей раз -доктор, професор Любомир Белей. Любчик, однокурсник… Йому ледь виповнилося 56…Вічна пам’ять».

Галина Ярцева: «Відходять люди-планети…»

Василь Горват: «Кілька годин тому помер Любомир Белей. 18 березня йому випонилося 56. Найвідповідальніший науковець. Один з кількох людей, з яким ми розумілися без зайвого слова. Мої співчуття родині».

Прощання з Любомиром Белеєм пройде 15 травня о 12-й годині в Кафедральному Соборі на Замковій горі.

zakarpatpost.net