Сакури в Ужгороді. Чи цього достатньо?

Те, що Ужгород – сакурова столиця України, очевидно. Роль міста ніхто не применшує.  Справді, у період цвітіння японських вишень до міста з’їжджаються тисячі туристів, але…

Зараз по всій Україні триває озеленення, сакури інтенсивно висаджують і в інших областях. Та ще й не такі, як у нас. Зокрема, у Києві, а найбільше гостей до нас їде саме звідти, саджанці настільки великі, що їхні розміри вражають, – пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Такі деревцята в Ужгороді виростають аж через 3-5 років після висадки саджанців у ґрунт. Столичні японські вишні одразу цвітуть і мають вигляд дорослих дерев.

Ужгороду потрібно думати над тим, щоб зберегти потік туристів до нашого краю. Тому ми також повинні висаджувати не тоненькі пагінці, а справжні дерева. Крім того, до озеленення потрібно залучати професіоналів, найкраще – столичних фахівців, які мають багатий досвід, у тому числі – бачили, як це робиться у Європі.

Так, їхні послуги коштують набагато дорожче, ніж місцевих спеціалістів, але витрати того варті, бо й знаються на роботі вони краще. До того ж потрібно створювати і нові рослинні бренди, адже японські вишні цвітуть усього два тижні, а клімат у нас настільки сприятливий, що можуть прижитися чимало різних порід дерев. Крім того, маємо й чудові карпатські види, які можуть стати прекрасною альтернативою сакурам, які відцвіли.

Варто подбати й про інші родзинки. Наприклад, про альтанки, про які вже писала закарпатська газета «НЕДІЛЯ». Одна така є на Православній набережній. Утім альтанки потрібні без хрестів і без причетності їх до якихось церков, адже хто хоче помолитись, може піти й до храму. Чого-чого, а культових споруд в Ужгороді предостатньо.

Отже, було б гарно хоч кількома альтанками оздобити набережні. Це було б доречним як для самих ужгородців, так і для гостей. У них можна як сховатися від спеки, так і насолоджуватися мальовничими краєвидами Ужа.

Слід також заручитися підтримкою турагенцій та туризмознавців. Але не продажних, які за кілька гривень можуть змінити думку, а справжніх. Адже якщо говорити про ті ж сакури, то гості дивитись на них приїдуть у більшості випадків саме в Ужгород. Бо ж лише тут для цього є все необхідне. Й крім дерев є ще на що подивитись. Інші ж закарпатські містечка та райцентри можна обійти пішки за 10 хвилин і практично глянути немає на що. Безумовно, усі населені пункти нашого краю гарні і унікальні по-своєму, але затримати надовго туристів може лише Ужгород. Чого лише варта архітектура столиці Закарпаття!

Тому саме це місто і варто якомога більше розвивати.

Звісно, потрібні дороги. Так, саме якісне дорожнє покриття, приведені до ладу тротуари та під’їзди до історичних місць. І потрібні публічні розваги, які б привернули увагу якомога більшої кількості людей.

У Львові, для прикладу, постійно проходять фестивалі: один закінчився, інший одразу починається. Також нам потрібні агенції, які б цими заходами займалися на найвищому рівні, бо наші, місцеві, створюють лише посередній продукт, працюють приблизно відсотків на 20 від потрібної потужності. Ужгороду необхідні незабутні видовища, яскраві шоу, бажано вуличні, доступні для всіх, адже в філармонію чи драмтеатр підуть не всі, та й самі будівлі не вмістять усіх бажаючих.

Зараз, наприклад, сакури відцвіли і ми могли б привабити увагу гостей чимось іншим. Але чим? Саме над цим варто й подумати, адже туристичний сезон тільки починається!

Іван ДУХНОВИЧ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net