У скільки нам обходиться утримання Верховної Ради

У держбюджеті на 2018 рік видатки на Верховну Раду порівняно з 2017 роком зросли більш ніж на третину до 1,73 млрд грн. Це 0,17% всіх державних витрат. Про це повідомляє gazeta.ua з посиланням на VoxUrkaine у рамках проекту ЄС-ПРООН “Рада за Європу”.

Торік 1,73 млрд витратили на на здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення роботи парламенту, видатки на висвітлення роботи парламенту на радіо та телебаченні, фінансування газети “Голос України” та телеканалу “Рада”.

На здійснення законотворчої діяльності у 2017 році держава витратила 542,4 млн грн, на утримання автобази — 57,8 млн грн, на управління будинками—106,7 млн грн, на висвітлення діяльності депутатів через телеканал “Рада” і газету “Голос України” — 55,6 млн грн.

Окремо доступні дані про використання транспорту кожним депутатом і дані про компенсації депутатам за оренду житла. У березні 2018 року компенсацію в розмірі 20150 грн отримали 173 народні депутати.

Витрати на організацію офіційних прийомів або депутатські відрядження з бюджету нікуди не зникли — вони просто “сидять” у загальних статтях видатків.

Іноземний досвід

Великобританія

Парламент: двопалатний, 785 членів Палати лордів та 650 членів Палати громад.
Базова річна зарплата члена Палати громад перевищує 76 тис. фунтів. Депутати мають право на утримання офісу, наймання персоналу, проживання в Лондоні, оплату подорожей з парламенту до виборчого округу.

Спікер та голови комітетів отримують вищі зарплати. Члени Палати лордів не отримують фіксовану зарплату, але мають право на щоденну грошову допомогу в розмірі 150-300 фунтів за кожен відпрацьований у парламенті день.

Витрати на оренду житла в Лондоні не можуть перевищувати 22 760 фунтів. Бюджетні ліміти на утримання персоналу встановлені в розмірі 161 550 фунтів у Лондоні і 150 900 фунтів — поза його межами.

Європейський Союз

Європейський парламент: однопалатний, 751 депутат. Члени Європейського парламенту отримують однакову зарплату 6 611 євро з вирахуваними податками.
На технічне оснащення офісу, телефонний та поштовий зв’язок член парламенту не може отримати з бюджету більш ніж 4 416 євро на місяць.

Депутати можуть вийти на пенсію у 63 роки. Пенсія становить 3,5% від зарплати за кожен рік виконання повноважень, але не більше 70% розміру зарплати.

Австралія

Парламент однопалатний, 150 членів Палати представників та 76 сенаторів.

В Австралії існує спеціальний незалежний орган – Трибунал з питань винагород. Він встановлює розміри зарплат і винагород для усіх посадовців.
Річна базова зарплата сенатора або члена Палати представників австралійського парламенту становить $203 тис.

За вісім років служби парламентар може розраховувати на базову пенсію в розмірі 50% базової зарплати. Розмір виплати збільшується на 2,5% за кожен додатковий рік роботи. Максимальний розмір пенсії — 75% річної базової зарплати.

zakarpatpost.net