Для чого закарпатці перевіряють дітей на детекторі брехні

Сьогодні про поліграф багато хто чув. Щоправда, більшості він відомий, як детектор брехні. Цей пристрій зараз дуже часто використовується під час різноманітних шоу. За його допомогою перевіряють як працівників, так і подружню невірність і навіть вирішують побутові конфлікти. Якщо в Америці та Європі психофізіологічна апаратура має широке застосування, то в нас вона тільки заходить у вжиток.

Тож що перевіряють закарпатці найчастіше за допомогою детектора брехні. Про це та інше у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповів поліграфолог Валерій Гарагаль.

Валерію, чи давно у вас поліграф? Чи часто звертаються ужгородці та й загалом закарпатці?

Власне поліграф я придбав у 2016 році. Щодо перевірок, то звертаються досить часто і їх є декілька видів. Перше – це кадрові перевірки, вхідне тестування. Часто, коли людей приймають на роботу, роботодавець хоче знати про працівника все, особливо, якщо мова йде про діяльність, пов’язану з грошима, з товарно-матеріальними цінностями. Також часом проводять планові кадрові перевірки уже працюючого персоналу. Другий вид перевірок пов’язаний з крадіжками, або розкраданням майна, шахрайством та іншими порушеннями або злочинами. Наприклад, у одному кабінеті, у якому зникли гроші, працює декілька людей. Тож як знайти, хто саме їх взяв? Часом встановити істину іншими шляхами неможливо, тільки через поліграф. Це дозволяє з невинних зняти звинувачення, а власнику встановити особу крадія. Тут поле діяльності дуже широке. Третій напрямок – це особисті питання. Він також дуже затребуваний. Найчастіше тестуються на подружні зради. На жаль, закарпатці не завжди можуть почути один одного і в межах родин нерідко панує недовіра. Адже можна просто сісти і поговорити, вирішити самотужки будь-які питання. Але, доведені до відчаю, вони йдуть до поліграфолога й кажуть: «Нам треба поставити крапку у стосунках. Давайте, протестуємося». Є ще й напрямок підліткової проблематики. Часом батьки мають підозру на те, що їхні діти вживають наркотики, або їх непокоїть те, в яких компаніях проводять час сини чи доньки, тож просять їх протестувати. Насправді напрямків більше, я охопив лише основні.

zakarpatpost.net