Скільки коштує в Ужгороді дітовбивство?

Почнемо з того, що аборти – це не завжди жіноча легковажність, як прийнято вважати. Деколи переривати вагітність змушують наших землячок самі ж лікарі. Зокрема, коли мова йде про безпеку здоров’я матері чи про видимі під час ультразвукового обстеження вади плоду. У будь-якому разі рішення про материнство приймає сама жінка і часто, не послухавши настанов медиків, закарпатки без проблем виношують і народжують здорових немовлят. Але трапляється й навпаки.

Отже, перед тим як запропонувати варіант аборту, лікарі мають провести консиліум. Тобто «вирок» фактично не має права виносити один лише гінеколог, його вердикт повинні підтвердити й інші фахівці (онколог, терапевт, хірург), а також керівник медичного закладу. Але навіть за таких умов жінка має право сама вирішувати, погоджуватися на операцію чи зберегти вагітність.

Офіційно операція штучного переривання вагітності в амбулаторних умовах методом вакуум-аспірації коштує 181,65 грн, а штучне переривання вагітності у стаціонарі – 269,05 грн. Такі тарифи затвердила Ужгородсь-ка міська рада ще у 2013 році. Зараз, за інформацією мерії, вони залишились незмінними.

Та самі лікарі називають клієнтам інші ціни. Щоправда, знайти медика, який робить аборти, важко. Журналісту закарпатської газети «НЕДІЛЯ» жоден гінеколог не хотів зізнатися, що робить аборти. Хоча, якщо чесно, дії лікарів у рамках закону не є протиправними, тож невідомо, чого вони бояться – громадського осуду чи якоїсь іншої відповідальності за свої дії.

Досліджуючи тарифи на аборти, нам вдалося знайти жінок, які цю процедуру проходили. За їхніми словами, за неї потрібно заплатити від 50 до 100 доларів, залежно від складності операції, спеціаліста, терміну вагітності та інших чинників. Утім деколи перервати вагітність можуть і дешевше, скажімо, за 500 гривень. А от штучні пологи коштують від 300 доларів.

zakarpatpost.net