Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 20 травня

День за Закарпатті був багатим на події.

За квітень 2018-го український борщ подорожчав майже на 8% або на 6,2 грн за каструлю.

Кожному з нас хочеться , аби в домі було і гарно, і комфортно, аби все помістилося і щоб не було зайвих меблів, аби ремонт обійшовся недорого і при цьому щоб житло потім хотілося  показати  іншим, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тож які зараз модні тенденції в оформленні інтер’єрів, який дизайн можна вважати унікальним,  як облаштувати крихітну кухню чи балкон, як створити в будинку заспокійливу і затишну атмосферу?

Про це та інше під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла дизайнер інтер’єру Оксана МАЛЕШ з Ужгорода.

Минулого місяця найбільше дорожчали складові борщового набору. Для приготування 4 літрів борщу знадобиться 600 грам свинини. У квітні вона коштувала 70 гривень. 500 грам буряку — 6,3 гривень, картоплі – 3,9 гривні. Для борщу потрібно 300 грам капусти і 200 грам моркви. У квітні це коштувало 2,8 і 2,6 гривні, відповідно. За 200 грам цибулі потрібно було заплатити 1,4 гривні”, – написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Ужгородська липова алея вважається найдовшою в Європі. Її довжина 2,2 кілометри  Її прикрашають шість видів лип по обидва боки пішохідної доріжки. Так, зокрема, стверджує історик Роман Офіцинський.

За його словами засадили алею у 1928 році чеські ботаніки. Тоді вона нараховувала близько 300 дерев. Зараз окремі з них засохли, деякі поламали, окремі вирубали. Торік до дня міста на ділянках, де давно не було дерев висадили кілька саджанців лип. Проте, на жаль, деякі з них зламали.

Відрізок дороги на Жупанатській – Корятовича вже багато років нагадував зигзаг.

Хоч бруківка там була, але вона просіла і на проїжджій частині утворилися ями.

Водії вже автоматично пригальмовували і зменшували швидкість.

Проте днями цей відрізок почали лагодити. Зокрема, перестилати дорожнє полотно.

Це добре, адже така робота й не потребує великих затрат, і давно на часі.

Сьогодні у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» лікар, косметолог, автор більше 150 винаходів з дерматології, естетичної медицини та лікування придатків шкіри Євген ІНДРІКСОН розповів про те, чи вміють доглядати за собою закарпатки.

– Наша закарпатська жінка часто не встигає за собою доглядати належним чином, бо в неї є чоловік, діти, господарство, робота, домашні клопоти, – наголосив він. – Усіх потрібно нагодувати, їсти зварити, у квартирі прибрати і на себе часу залишається дуже мало.

При цьому жінці для догляду за шкірою вдома недостатньо мати лише один якийсь крем, потрібна і маска. Це – найелементарніше. Тож час на себе усе ж якось потрібно знаходити.

Чи на дерева є мода? Про це закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» розповіла ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана БОЙКАС.

На Закарпатті фактично таких забобонів на рослини немає, вони є переважно у мешканців інших областей. Наприклад, на Львівщині не можна висаджувати туї, мовляв вони мають рости лише на кладовищі. На рахунок ялин теж у окремих куточках держави є забобони. Так, дехто каже, що вони символізують самотність людини, але все це – дурниці.

Унікальні закарпатські тварини добре знаються на комфорті. Те, що іншим не потрібно, стає для них притулком, принаймні для тих, від кого господарі вирішили позбутися так само як і від непотрібних диванів.

Сумно усвідомлювати, що у ХХІ столітті дехто ще живе критеріями первісних людей і виганяє на вулицю домашніх улюбленців. Це ж стосується і тих сміттярів, які там же просто неба залишають меблі, які їм відслужили. По-перше, тваринам можна знайти нових господарів, якщо вже родина так настійливо  наполягає на тому, що собака вдома не потрібна, а для сміття існують спеціальні служби, які його забирають, є звалища, куди за відповідну плату можна й самому привезти непотріб.

Про привиди Ужгородського замку говорять багато, та майже ніхто їх не бачив. Тож вчора журналісти закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирушили їх шукати.Так людно у стінах старовинної фортеці майже не було ще ніколи. Охочих поринути в загадкову та містичну атмосферу виявилося дуже багато. І у сутінках замок був дійсно вражаючим. Мистецька акція «Ніч у музеї» захопила багатьох і подивитись на яскраві видовищні дійства, що проходили там ужгородці та туристи йшли безперестанку.

zakarpatpost.net