Чого у плані естетики не вистачає Ужгороду? Думка експерта

Про це закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» розповів ректор Закарпатського художнього інституту, мистецтвознавець, професор, кандидат педагогічних наук, член Національної спілки художників України, заслужений працівник освіти Іван НЕБЕСНИК.

— Ви – людина із прекрасним естетичним смаком. Чого у плані естетики не вистачає Ужгороду? Може, архітектурних елементів?

— Наше місто виглядає ненабагато краще і ненабагато гірше, ніж Україна в цілому. А в державі, як відомо, слабо наповнюється бюджет, слабо розвивається економіка, до влади прийшли люди, які швидко вискочили з нізвідки не завдяки тривалій професійній праці, а внаслідок різних подій і махінацій. Їм не вистачає регулярної освіти. Одного разу під час туристичної поїздки в Німеччину, лікарі, які з гуманітарною місією перед тим були в Ужгороді, повели  мене у звичайну, не художню гімназію. Тож виявилося, що там діти з маленьких відвідують музеї, роблять аналіз картин. А ті медики дуже добре розбираються в мистецтві. Тож для того, щоб  так було в Ужгороді, треба, щоб усі депутати, працівники міськради, інші чиновники з дитинства отримали гарне естетичне виховання. У цьому напрямку бідна, замучена війною і бандитизмом Україна рухається, бо в Закарпатській області, наприклад, найбільша густота шкіл мистецтв, їх близько 60-ти. І більшість із них мають відділ образотворчого мистецтва і в багатьох із них працюють випускники нашого коледжу. Найкращі з них – школа мистецтв в Ужгороді, у Мукачеві художня школа імені Мігая Мункачі, у Хусті, в Чинадієві та інші. Звідти діти йдуть навчатися в коледж мистецтв  імені Ерделі, а далі – в академію. Та зауважу, якщо дитина не вчилася 5 років у школі мистецтв, не вчилася в коледжі, з нею працювати  в академії важче. Талант потрібно розвивати змалечку. Так само, як коли вступають до консерваторії. Спочатку закінчують музичну школу, далі училище і лише відтак – здобувають знання у ВУЗі. У них є своє сольфеджіо, а в нас – своє: основи композиції, перспектива, лінія горизонту тощо.  Людина, яка не вивчала це все є самодіяльним художником. І за роботами це видно.

zakarpatpost.net