У Закарпатській ОДА з’явилися екзотичні тварини

Живописні звірі Ірини Третьяк

Відома київська художниця Ірина Третьяк презентувала в Ужгороді власну творчість. Виставка під назвою «АРТ-гранат» відкрилася в атріумі Закарпатської ОДА. Абсолютно нетипові для місцевої школи живопису художні роботи в авторській техніці зображають екзотичних тварин і птахів та радують око яскравими барвами, сонцем, кольорами. Саме такі емоції вихлюпнулися на полотно киянки після її «ужгородського» періоду.

– Ця виставка планувалася ще 4 роки тому, коли я вперше потрапила до Ужгорода, – розповіла Ірина Третьяк. – Але все якось переносилося, не складалося. Напевно, всьому свій час. І ось майже всю минулу осінь я провела в Ужгороді. Гуляла, роздивлялася, знайомилася з людьми. А коли повернулася додому, зявилася ця виставка, – розповіла мисткиня.

Ірина Третьяк – відома особа в столичних творчих колах. Її роботи експонувалися у галереях та музеях України і зарубіжжя. Працює в особливій авторській манері «Дизайн-живопис». Роботи фігуративні, об’ємні. Характерна особливість усіх художніх творів – вибухова яскравість. І цим картини дуже схожі зовні як на саму авторку, так і на її внутрішній світ.

Найбільш упізнавана робота – «Гранат», який став своєрідною творчою візитівкою художниці. Соковитий фрукт експонується на всіх виставках і вимагає кожну експозицію називати на свою честь – «АРТ-гранат». Однак цього разу через технічні причини «Гранат» затримався і не встиг приїхати на відкриття в Ужгород. Зате око глядачів радували яскраві строкаті екзотичні звірі і птахи.

– Усі роботи я писала в Києві. Відбулися зміни в особистому житті, певна трансформація. Один етап змінився на інший. Тепер у мене в душі все цвіте і співає. Тому захотілося яскравості і такого буйства фарб. У цих роботах практично немає чорного кольору, я навіть цієї фарби не купувала. Виставку присвятила дітям. Ось таке щире емоційне бажання зобразити любов, щастя, позитивні емоції. Бо любов творить чудеса, – пояснює художниця.

Подяку Ужгороду за такий стан і натхнення Ірина зобразила в окремій картині – символічних сакурах. І подарувала рожеві квіти всьому Закарпаттю в особі голови ОДА Геннадія Москаля. Саме за його підтримки виставка відкрилася в атріумі і триватиме впродовж місяця. Тому кожен бажаючий абсолютно безкоштовно може зайти в приміщення обласної адміністрації і подивитися роботи. Після цього виставка поїде до Києва і буде представлена у Верховній Раді України.

Беріть приклад!

Лариса ЛИПКАНЬ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net