Як у закарпатської білявки відвалився захист картера

 Ось яка кумедна історія може трапитися з тим, хто не розбирається в автомобілі

Був вихідний. Початок літа. Світлана думала лише про відпустку.

З гарним настроєм вона  вийшла з під’їзду і підійшла до свого автомобіля – червоного Деу Матиз! Вона його називала Метью, мій улюблений Метью.

Метью був завжди доглянутий, чистий. Машина вірою і правдою служила господині не перший рік і ніяких проблем з нею не було, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Світлана запланувала на той вечір шопінг. Хотіла прикупити щось із одягу і їжу.  Уже втомлена вона намітила собі один магазинчик. Але дорогою відволіклася на дзвінок подруги і, проїжджаючи вузькою вулицею, шукаючи очима поворот, через відчинене вікно почула якийсь металевий гуркіт під автомобілем. Перелякавшись від несподіванки, вона натиснула на гальмо. Автомобіль заглох зупинившись.

Жінка була впевнена, що сталося щось дуже серйозне, інакше звідки такий шум. Вона включила аварійну сигналізацію і вийшла з авто. Що робити – не знала. Вулиця була майже безлюдною.   Світлана почала панікувати. Заглянула під авто і в напівтемряві побачила якусь велику залізяку. Настрій зовсім зіпсувався. Світлана дістала телефон і вже почала шукати, куди подзвонити. Але раптом побачила двох чоловіків. На них був однаковий спецодяг, в руках один тримав великий пластиковий ящик для інструментів, інший ніс два кейси мабуть з дрилем і шуруповертом. Світлана зрозуміла, що це стовідсотковий шанс на допомогу!

Вона швиденько підбігла до них:

– Вибачте, а ви не змогли б мені допомогти? – звернулася до незнайомців.

– Що у вас трапилось? – поцікавився той, що з ящиком.

Жінка, важко підбираючи потрібні терміни, почала пояснювати.   Чоловіки підійшли до авто і заглянули під нього. Вони чомусь весь час крадькома переглядалися. Під машиною лежав великий чавунний каналізаційний люк, причому колодязя поруч не було! Як він опинився на дорозі – незрозуміло, але, наїхавши на нього колесом, Світлана почула саме його гуркіт.

– Ну що там? Несправність? Серйозна? – не могла заспокоїтись жінка.

Чоловіки спочатку подумали, що їй нудно і що вона вирішила їх розіграти. Але побачивши обличчя білявки, зрозуміли, що вона не жартує. Чомусь одному з них спало на думку розіграти її.

– Відвалився захист картера двигуна! – серйозно виніс вердикт він.

– А що ж тепер буде? Евакуатор викликати?

– Ну, евакуатор не потрібен. Їздити то можна, тільки дуже обережно. А захист необхідно поставити, але це тільки в сервісі можна зробити!

– А цей захист, зовсім відвалився? Ви допоможете мені покласти його в автомобіль.

– Звичайно допоможемо! Тільки він не дуже чистий, у вас немає якоїсь ганчірки, щоб звернути? – продовжував розігрувати жінку вже інший робітник.  – Ви сідайте за кермо, вимкніть передачу і зніміть з ручника автомобіль.

Світлана підбадьорилася, зробила все як наказали чоловіки. Вони ж обережно відштовхали авто метрів на три, підняли край люка, загорнули його в старий халат, який дала Світлана, відкрили задні двері Матиза і з великими труднощами запакували в машину важкий люк. Матіз жалібно скрипнув і присів під вагою.

Жінка подякувала, намагаючись сунути їм навіть якісь гроші. Та незнайомці лише посміхнулись  і відмовились. Ще раз вона уточнила, чи можна їздити? Почувши ствердну відповідь, завела авто і акуратно повільно рушила. Із  твердим переконанням, що необхідний ремонт, повільно, не перевищуючи 40 км на годину, Світлана поїхала додому.

Наступного дня поїхала на роботу, але зосередитись ні на чому не могла. Тож почала шукати в Інтернеті телефони сервісів, де б могли встановити захист картера на авто. Поруч лежав листок і Світлана, записуючи телефони і адреси сервісів, зібрала цілу базу авторемонтних організацій.

Відтак вона набирала раз за разом все нові і нові номери, та всі розмови проходили приблизно в одному і тому ж ключі:

– Доброго дня, це автосервіс?

– Так, ми вас слухаємо!

– Розумієте, у мене сталося нещастя – відвалився захист картера двигуна. Можете мені допомогти?

– Який у вас автомобіль?

– Деу Матиз!

– Звичайно можемо, зателефонуйте через тиждень (два тижні, місяць) майстер зараз зайнятий (у відпустці, хворіє).

– Дуже дякую.

Після чергового незрозуміло якого за рахунком дзвінка Світлана задумалася. Практично жоден сервіс їй не відмовив, але й жоден не запропонував приїхати наступного дня.

Але жінка не впадала у відчай і весь тиждень провела в такому ж режимі. Та результат був негативним. Вона продовжувала їздити на авто, возячи за спиною величезну важку залізяку, загорнуту в старий халат, яка періодично на поворотах ворушилася, змушуючи перевалюватися і скрипіти Матиз.

Через тиждень Світлана вирішила змінити тактику і намагалася з працівниками автосервісів не говорити про те, що потрібно зробити. Але коли ті починали з’ясовувати, що трапилось, магічне словосполучення «відвалився захист картера» злітало з її вуст автоматично, після чого майстри так само традиційно відмовлялися  полагодити авто.

Так пролетів і ще один тиждень, а далі ще два… Світлана практично вже не їздила на машині, оскільки один з майстрів сказав їй, що коли їздитиме неакуратно, проб’є піддон картера, витече масло і заклинить мотор, тоді ремонт коштуватиме приблизно половину автомобіля. Така перспектива її явно не надихала, тож вона пересіла на маршрутку.

Але Світлана не впадала у відчай і продовжувала атакувати автосервіси. Нарешті  їй пощастило. Молодий симпатичний майстер якось їй сказав:

– Давайте подивимося, що там у вас із захистом?

Вони разом вийшли у двір, підійшли до Матизу. Жінка відкрила задні двері, зняла ганчірку з каналізаційного люка і показала рукою:

– Ось… відвалився захист картера! Потрібно його поставити на місце.

Майстер остовпів, подивився на Світлану, підозрюючи, що вона приколюється. Але її погляд свідчив про те, що вона серйозна як ніколи. Хлопець мав хороше почуття гумору і вирішив  також розіграти жінку :

– А кріплення захисту ви там, на місці, не підібрали?

– Яке кріплення? Там нічого більше не було.

– Може воно відвалилося  раніше?

– Може, але я не помітила!

– Ми поставимо вам захист, але потрібно тільки придбати «комплект кріплення».

Світлана не хотіла відпускати майстра. Вони пройшли в його кабінет і там вона записала, що потрібно купити. Чоловік продиктував:

– Чотири шпильки на 36, вісім шайб на 36 і вісім гайок на 55.

Зрадівши, що справа зрушила з мертвої точки, з новими силами жінка кинулася на пошуки. Тепер це вже були не автосервіси, а магазини. Адже їх більше, ніж сервісів. Тепер, приходячи на роботу, вона складала переліки адрес магазинів і їхніх телефонів. Вечорами, сидячи в кріслі з чаєм, Світлана розповідала у слухавку:

– Мені потрібен комплект кріплення для захисту картера двигуна автомобіля Деу Матиз.

У телефоні після її слів щоразу наступала мовчанка. Після паузи починалися  стандартні питання про рік випуску машини, далі ще раз уточнювали, що вона шукає і вибачалися, мовляв, такого в наявності немає і пропонували зателефонувати пізніше. Світлані це не сподобалося, вона вирішила піти іншим шляхом – почати навідуватися прямо в магазини. Але від цього все одно нічого не змінювалося.

– Заходьте через тиждень, – казали їй.

Виходило приблизно так само, як і з сервісами. І лише один хлопець, уважно подивившись, що в неї записано, поспівчував їй і порадив пошукати деталі в будівельних магазинах, де таким  торгують. Світлана дуже зраділа. Тепер вона взялася за справу зі ще більшим ентузіазмом. Об’їздила всі відповідні крамниці. А тим часом важкий люк продовжував перекочуватися на поворотах, а машина при цьому жалісливо скрипіла. Закінчився другий місяць поневірянь, а результату не було ніякого. Але відповіді продавців все одно вселяли оптимізм:

– Дівчино, вам що? – питали вони.

– Мені потрібне кріплення, – відповідала вона.

Далі жінка цитувала написане на аркуші, називала розміри гігантських гайок, не розуміючи навіть, про що йде мова.

І їй уже звично відповідали, перевіривши базу даних: «На жаль, зараз немає, але ви заходьте пізніше. Можливо, буде».

Дивно, що ніхто навіть не намагався усвідомити, що саме шукає жінка, не розібрався у її проблемі, машинально рапортуючи про відсутність товару.  Але це можна було зрозуміти, Світлана заходила вечорами, продавці були втомлені і працювали чисто механічно, за принципом запитали – подивилися по базі – відповіли, без аналізу що це і для чого.

Та нескінченно  довго тривати поневіряння жінки не могли. Наближався час відпустки, яку Світлана планувала провести в горах, тож машина для цього їй була дуже потрібною. Вона дуже хвилювалася, що так досі й не знайшла оті гайки, а її Матиз щоразу скрипить на поворотах.

Але одно разу жінці таки поталанило. Уже навіть не вірячи в успіх, вона вирішила зайти в магазин, який нещодавно відкрився неподалік її будинку. Там працював молодий, вродливий і дуже ввічливий продавець. Але Світлані було байдуже. Вона сухо привіталася і мовчки подала йому папірець, на якому було написано перелік необхідного кріплення. Молодик сів за комп’ютер. Не знайшовши в базі гігантських гайок, шайб і шпильок, він запропонував клієнтці  оформити замовлення, а через тиждень забрати товар. Світлана дуже зраділа і відразу ж погодилася. Та хлопчина, пробивши по базах гуртові склади, не знайшов необхідного кріплення і вирішив більш уважно придивитись, що шукає жінка. І тут він зрозумів, що кріплення просто гігантських розмірів, якесь спеціальне. Саме через це такого немає ніде. Він дуже здивувався і вирішив дізнатися у Світлани, для чого їй те кріплення. Відповідь вразила його ще більше. Клієнтка сказала, що для кріплення захисту картера її Матиза.

Продавець сам був автолюбителем і почав здогадуватися, що відбувається щось неординарне. Він запитав:

– А що сталося?

Світлана коротко розповіла йому про всі свої пригоди. Хлопець уважно все вислухав і запитав:

– А де автомобіль і де захист, що відірвався від нього?

Жінка сказала, що машина біля магазину і запропонувала піти подивитись, що з нею. Вони разом вийшли на вулицю. Підійшли до авто. Світлана відкрила двері і зняла ганчірку з люка:

– Ось цей захист картера потрібно закріпити. Саме для цього і потрібні всі ті гайки, – з гіркотою в голосі промовила вона.

Продавець  на секунду зніяковів, потім голосно розсміявся.

– Це ж каналізаційний люк, він ніякого відношення не має до вашого автомобіля. Вас просто хтось розіграв!

Світлана спочатку не зрозуміла, про що йде мова, не повірила йому, потім засмутилася, мало не розплакалась… Але, дивлячись на веселого продавця, раптом разом із ним вона почала сміятися.

Відпустку вона провела дуже добре. А коли виникають проблеми з автомобілем, тепер приходить тільки дол. цього хлопця, бо більше нікому вже не довіряє.

Сергій ОРОС, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net