Закарпатський лікар розповів про про найцікавіші операції, які доводилося проводити

Юрій ФАТУЛА – кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних дисциплін факультету післядипломної освіти УжНУ, практикуючий хірург та цікава людина. А ще – з-під його пера вийшли три книги про маловідомі сторінки минулого нашого краю. Утім цього разу у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» ми вирішили поговорити про медицину та операції.

Розкажіть про найцікавіші операції, які доводилося проводити.

Звичайно, є операції, які запам’ятовуються на все життя. Адже часто то – людська трагедія. Справа в тому, що протягом майже 15 років я ніс, в основному, екстренну (ургентну) хірургічну службу, мав багато нічних і добових чергувань. Тому більшість операцій виконував увечері, або уночі, або під ранок. Це були операції з приводу гострого апендициту, защемленої грижі, перфоративної виразки, кишкової непрохідності.

Але нерідко траплялися і операції з приводу ножових і вогнепальних поранень, пошкоджень внутрішніх органів внаслідок тупих травм, частіше при автодорожних пригодах. Саме такі випадки – незабутні.

Пригадую, «швидка» привезла молоду жінку, яка розвішувала білизну, у неї запаморочилося в голові й вона випала з третього поверху. Вона була в шоковому стані з ознаками внутрішньої кровотечі і переломом кісток передпліччя. Оперував її в терміновому порядку (розрив селезінки). Через декілька днів її оперували ще й травматологи з приводу переломів. Але через два тижні вона повернулася додому, до чоловіка і двох дітей.

Такі випадки радують і приносять моральне задоволення. Лікар усвідомлює, що він робить щось важливе на цьому світі. І таких випадків я, як і кожен мій колега, який ніс ургентну службу, може пригадати багато.

zakarpatpost.net