Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 23 травня

День на Закарпатті був багатим на події

Унікальна пам’ятка на вулиці Волошина в Ужгороді роками занепадає. Розташований у самому центрі міста кінотеатр «Ужгород» є цінним архітектурним об’єктом, збудованим у стилі модернізму. Колись забудовники звели його за найкращими технологіями тих часів. Але чи думали чехи, що колись плід їхніх рук буде настільки знищено, поруйновано, знівечено.

Складається враження, що кінотеатр, як Донецький аеропорт побував під бомбардуванням, але ж ні, у мирному місті його не зачепила жодна бомба. Та понівечила людська бездіяльність.

Хоча споруда має господаря, та він роками нічого не робить і не продає кінотеатр тим, хто б міг у нього вдихнути життя.

Але ж хіба личить таке жахіття сучасному європейському місту? Що думають про будівлю туристи, які її бачать?

В Ужгороді то цілими днями нічого не відбувається, то всі події намагаються втиснути в один день. Днями мене запросили до журі конкурсу малої прози імені Чендея.  Що такий конкурс давно на часі – дарма казати, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

За радянської доби літераторів плекали, приблизно як домашню худобу. Хто занадто собі дозволяв, того карали, принаймні, відлучали від друку. Хто виконував певні правила, жив як у Бога за пазухою. Особливо носилися з літературною молоддю – дбайливо, як в оранжереї. Зараз письменників просто кинуто у глибоку воду: хто випливе – той випливе, хто ні – то ні. Рятуйтеся самі. І письменники десь приймають цей виклик. По всій Україні і зокрема на Закарпатті проводиться ціла купа самодіяльних літературних фестивалів. Започатковано чимало премій. Багато чого робиться на особистих зв’язках. Ясно, що це не може цілком замінити колишньої державної підтримки, але дозволяє хоча би тимчасово втриматися на плаву.

Правоохоронці Свалявського відділення поліції з’ясовують, з яких причин трапилася аварія у селі Ганьковиця. Слідство у справі триває. Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.Вчора, 22 травня, до поліції Свалявщини надійшло повідомлення про аварію у селі Ганьковиця за участі легковика та рейсового автобуса.

До редакції закарпатської газети «НЕДІЛЯ» навідалися і колеги зі столиці.

Кияни були в захваті від Карпат, загалом їм сподобався Ужгород, але вкрай негативне враження на них справили місцеві прохачі, які чіплялися до гостей, мов реп’яхи.

Під час фестивалю кілька груп ромів прямо атакували заїжджих. При цьому вони точно визначали, хто місцевий, а хто – ні. Підходили переважно до туристів. Та й не просто просили гроші, а мало не вимагали.

Поліція кілька разів робила спроби відвести їх, але вони знову і знову поверталися.

Новація в Ужгороді приємно вражає.

Біля Пасажу знаходиться приміщення, яке давно пустує, вікна якого забито наглухо дошками. Щоб зробити споруду привабливішою зараз їх розфарбували, як видно на фото, і така картина виглядає набагато гарніше, ніж старотипне риштування і жахливий тент, що зовсім не вписується в архітектуру міста.

Розмалював дерев’яну стіну відомий художник в стилі стріт-арту з Харкова Гамлет Зіньковський, який приїхав до Ужгорода у рамках культурного форуму «СлободаКульт». Він також прикрасив інші об’єкти у місті. Біля його робіт відтепер навіть фотографуються туристи.

В Ужгороді активно борються проти вирубки дерев, а зелені насадження тим часом висихають самі по собі.

Засохлі дерева, зокрема, можна побачити на площі Корятовича, на проспекті Свободи у бік автовокзалу та на ряді вулиць міста.

Вони зовсім не є окрасою столиці Закарпаття і давно потребують заміни.

Цими днями журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов в Ужгороді дивну муміфіковану комаху.

Виявилося, що насправді то одяг бабки, яку називають стрекозою. Вона скидає потворну шкірку і перетворюється на гарну граційну істоту, милуватись якою завжди приємно.

В Ужгороді цвітуть маки. Цю дивовижну квітку  ніхто не висаджував, та побачити її можна в різних районах міста. Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов червоні рослини неподалік мосту Масарика та в районі «Озерний» біля так званих Чорних озер. Утім побачити їх можна і посеред інших зелених зон.

zakarpatpost.net