Без тарганів і запаху в вагонах? Укрзалізниця вводить нові технології прибирання

Цього року планується відразу кілька нововведень. При цьому подорожчає проїзд

“Укрзалізниця” використовує “нові технології” для прибирання потягів. В.о. голови правління “Укрзалізниці” Євген Кравцов днями показав нові технології збирання вагонів. Їх почнуть використовувати у всіх потягах до кінця року, а поки – лише на найпопулярніших маршрутах.Які нові технології використовуватимуть залізничники, побачив сайт “Сегодня“.

Вагони зроблять “стерильно чистими”

Українцям обіцяють, що тепер вони не уникатимуть місць у вагоні поруч з туалетом – як запевняє керівник “Укрзалізниці”, туалетного запаху і тарганів в вагонах не буде.

По комахах та інших незручностях вдарять новими технологіями. В “Укрзалізниці” вже почали працювати спеціальні бригади, які займатимуться тільки прибиранням вагонів: їм видадуть побутові пароочищувачі, миючі пилососи і нові мийно-дезинфекційні засоби.

фото: Данил Павлов

До цього прибирання проводили провідники перед рейсом і після нього.

Люди, які обслуговують пасажирів, не завжди можуть чисто фізично прибрати вагони максимально якісно. Тому ми перейшли до системи спеціалізованих бригад, які митимуть вагони в депо перед відправленням і під час обороту“, – коментує Кравцов.

До миючих бригад “Укрзалізниця” набере 650 осіб. Поки що є половина.

Прибиратимуть парогенераторами KARCHER SC 4 Easyfіx Premium і миючими пилососами KARCHER SE 6.100. На 3 тисячі пасажирських вагонів закуплять 120 парогенераторів і 120 миючих пилососів. Тобто, на 25 вагонів по одному пароочищувачу і одному пилососу.

Новим обладнанням чиститимуть штори, доріжки, стіни, вікна, полички. Пароочищувачі прибиратимуть туалети. Разом з новим миючим засобом вони видалять неприємні запахи.

До цього все прибирання проводилася руками. “На сьогодні вже закуплені перші партії миючих пилососів і парогенераторів. До кінця травня вся “Укрзалізниця” повністю повинна бути екіпірована миючими пилососами і парогенераторами“, – говорить Кравцов.

За його словами, раніше в “Укрзалізниці” використовували неспеціалізовані миючі засоби. Тепер же використовуватимуть універсальний засіб “Сі-Бі А-18”. “Ми переходимо на дорожчі та якісніші засоби, які використовуються в авіаційному транспорті, залізничному транспорті за кордоном”, – розповідає Кравцов.

Проїзд в потязі подорожчає

“Укрзалізниця” підвищить тарифи цього року в два етапи, на 25,4% до кінця року. Перше подорожчання квитків мало відбутися в квітні – на 12%. Але для підвищення цін на залізницю УЗ повинна збільшити рівень комфорту в потягах, заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян. Тому підняття цін відклали.Однак залізничники мають намір індексувати ціни на проїзд в найближчим часом. Другий етап подорожчання запланували на осінь.

pavl6475Фото: Д. Павлов

Ми зараз проводимо індексацію вартості проїзду. Але ми не забуваємо, що з підвищенням вартості ми повинні підвищувати якість. На сьогодні близько 30% потягів вже повинні прибиратися за цією технологією. До кінця року це будуть всі 100“, – заявив Кравцов.

На прибирання по-новому “Укрзалізниця” витратить 10-20 млн. Рівень витрат на прибирання практично не зміниться за рахунок скасування доплат провідникам за прибирання, каже керівник УЗ.

Нова технологія спочатку запрацює в потягах, які знаходяться в депо більше 7 годин. Поки це депо і дільниці в Жмеринці, Смілі, Ужгороді, Сумах, Харкові, Полтаві, Кривому Розі, Маріуполі, Чернівцях, Львові, Ковелі. На цих станціях вже працюють мийники-прибиральники рухомого складу.

Що ще поміняють на “Укрзалізниці”

За пасажирами стежитимуть. “Укрзалізниця” планує встановити камери відеоспостереження. На них витратять 7,3 млн грн. У кожному вагоні буде по три камери: з двох сторін коридору і в тамбурі. Встановлюватимуть відеоспостереження тільки в вагонах, які пройшли капітальний ремонт. Провідник спостерігатиме за всім вагоном зі службового купе. Поки що “Укрзалізниця” оголосила тендер на закупівлю 100 комплектів систем відеоспостереження, їх повинні поставити до кінця 2018 року.

Харчування. “Укрзалізниця” планує ввести гаряче харчування в потягах. Поки експериментально і в два етапи. До кінця травня Кравцов пообіцяв ввести експеримент з уже готовою їжею в потягах як аналог харчування в літаках. І другий експеримент, в середині червня – пасажирам пропонуватимуть гарячі страви в спеціалізованих купе. Поки експеримент проводитимуть в потягах між Одесою і деякими містами України, а також між Києвом і Ужгородом та Івано-Франківськом.

pavl6620Фото: Д. Павлов

Нова постільна білизна. 70% постільної білизни “Укрзалізниця” вже поміняла, говорить Кравцов. СВ і купейні вагони вже їздять з новими матрацами і гіпоалергенними подушками без пір’я. Але керівник підприємства поскаржився, що пасажири крадуть постільну білизну на кілька мільйонів гривень на рік. В середньому за поїздку з потяга пропадає 2-3 комплекти.

Більше денних потягів. Протягом найближчих десяти років УЗ планує скоротити кількість нічних потягів. Замінять їх денними рейсами, при цьому всі потяги денними не стануть. За словами Кравцова, співвідношення нічних і денних рейсів становитиме 50 на 50.

zakarpatpost.net