Перший вантажний поїзд через Бескидський тунель вирушив до Словаччини

Сьогодні офіційно відкрили Бескидський тунель, розташований на гірському перевалі у Карпатах.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні відбулося офіційне відкриття Бескидського тунелю, що на перегоні  Бескид – Скотарське у Карпатах. Перший потяг, який проїхав новим тунелем, це поїзд зі Львова до Закарпаття, натомість перший вантажний потяг із рудою через Бескидський тунель вирушив до Словаччини.

Пам’ятну дошку, присвячену відкриттю тунелю, та статуетку святої Варвари, яку встановили на стіні тунелю, освятили троє єпископів православних конфесій Закарпаття – Віктор, Фьодор та Варсонофій.

Також тунелем проїхав спеціалізований поїзд, який розірвав урочисту стрічку. На відкриття Бескидського тунелю приїхав президент Петро Порошенко, який видав нагороди залізничникам та будівельникам, які працювали над його зведенням.

Зазначимо, Бескидський тунель зводився на відстані 30 метрів від старого одноколійного. Будроботи із його прокладання стартували у листопаді 2013 року. Довжина тунелю становить 1,764 км, ширина – 10,5 м, висота – 8,5 м.

Прокладання другого етапу тунелю розпочалася 1 лютого 2016 року із східного порталу, а перший етап будівництва тунелю – проходку верхнього уступу було завершено 21 січня 2016 року.

З початку реалізації проекту його було профінансовано на 2,2 млрд грн, із яких кошти ЄБРР – 526,8 млн грн, ЄІБ – понад 1 млрд грн, власні кошти Укрзалізниці – 666,5 млн грн. Вартість виконаних робіт становить 2 394 221 тис грн.

zakarpatpost.net