Разом з Іриною Галай. Альпініст показав вражаючі кадри зі свого сходження на Еверест. ФОТО. ВІДЕО

Альпініст зі Львова Роман Городечний опублікував відео та світлини сходження на найвищу вершину світу.

Перше, що зробив львів’янин піднявшись на гору – зателефонував своїй дружині, пише gazeta.ua.

Разом з Романом в експедиції української команди в Непал взяли участь Дмитро Семеренко, Тарас Поздній та Ірина Галай. Городечний та Семеренко стали першими львів’янином та дніпрянином, які підкорили найвищу вершину світу.

11 травня група вирушила із базового табору, а за три дні уже була на піку Джомолунгми.

“Згадую за супутниковий телефон. Набираю Юлю, погода ще норма. Ало, кицюню, я з вершини світу, ти як? Радість, сльози, класно…! Кажу, що може замовляти мені номера на машину 8848. Кажу, що тут дуже гарно і що я – Її любов! Потім Дімон дзвонить татові і другу, я дзвоню мамі, яка тричі перепитує, звідки ти дзвониш?” – розповідає Роман Городечний.

Втім, під час спуску із вершини, у альпіністів раптово погіршився стан здоровʼя. Роман та його колега Тарас відбилися від групи, бо ще допомагали спуститися альпіністу з Непалу. Життя чоловіків опинилися під загрозою, однак страхова компанія відмовилася оплатити вертоліт.

“Спускаючись вниз, я повністю зрозумів статистику нещасних випадків(30/70)! Людині надзвичайно важко стає виконувати елементарні правила техніки безпеки, йти на двох карабінах, дивитися, чи в ті перила ти вщіпнувся, вщіпатися. А найгірше – коли присядеш, перевести дух і закриєш очі, тебе так прибиває, в тебе такі думки, що вивести себе з того стану буває дуууже складно. Так люди там і замерзають і залишаються навіки”, – йдеться у дописі альпініста.

Зрештою львівського альпініста та його колегу врятували з Евересту, транспортувавши вертольотом в лікарню міста Луклу. Здоров’я екстремалів покращилося.

Також під час спуску з гори загинув один із шерпів-провідників українців.

“Одна з версій, при перещіпуванні карабіна, зірвався вниз, друга – просто не розрахував своїх сил і заснув на схилі. Питання – чому мій шерпа, який йшов сам, а не вів мене, не підстрахував друга по роботі? Йому було 45!” – розповів Роман.

Львівʼянин також подякував усім, хто хвилювався за життя сміливців, що таки змогли підкорити Еверест.

На травень 2018 року 24 українських альпіністи здійснили 27 успішних сходжень на Еверест. 18 раз українці піднімалися за маршрутом з північного боку і 4 рази за маршрутом з південного боку.

Першими українським альпіністами на вершині Евересту були: Бершов Сергій і Туркевич Михайло — вони здійснили сходження у травні 1982 року.

Роман Городечний почав займатися альпінізмом 2014 року. Відтоді вже підкорив кілька світових вершин, серед яких Кіліманджаро (5895 м), Мера-пік (6660 м), Кала-Патхар (5643 м).

zakarpatpost.net