Закарпатські косолапі приводять потомство. Як живеться у Синевирі бурим ведмедям

У реабілітаційному центрі бурого ведмедя, що в Національному природному парку “Синевир” на Закарпатті, розпочався масовий туристичний сезон. Наразі в центрі живуть 25 бурих ведмедів, територія парку дозволяє прийняти сюди ще п’ятьох.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наразі в нашому реабілітаційному центрі перебуває 25 бурих ведмедів, усі вони були доставлені сюди волонтерами, які забрали тварин від власників, які погано за ними доглядали, знущалися над тваринами. Цей парк створено саме задля реабілітації звірів. Нині можемо говорити про те, що повну реабілітацію пройшли 11 тварин — вони вже кілька років залягають в сплячку. Це — перший показник того, що ведмідь здоровий фізично та психічно”, – каже Юрій Бабічин, начальник відділу еколого-освітньої роботи Національного природного парку “Синевир”.

Разом із дорослими ведмедями в центрі живуть також двоє ведмежат. Хоча в дирекції про це не люблять розповідати, бо народження малюків ведмедів в таких парках не передбачено правилами утримання: тварин зазвичай стерилізують. “Позаштатна ситуація” у реабілітаційному центрі сталася минулого року. Наразі відомо, що малюки здорові, живуть у лісі разом зі своїми мамами.

Наразі в НПП «Синевир» чекають фінансування на розбудову адмінбудівлі на території реабілітаційного центру, найперше тут хочуть обладнати кабінет штатного ветеринара.

«Зараз ми користуємося послугами ветеринарів-колег із Берліну, вони приїжджають час від часу із своїм обладнанням, інспектують тварин, проводять профогляди, щепленя, надають стоматологічні послуги», – каже Бабічин.

Також в цій будівлі планують розміщення складу-підвалу з продуктами, де були би умови охолодження для довшого зберігання. Потрібні також холодильники для зберігання медикаментів.

Крім цього, є нагальна потреба в облаштування відеоспостереження по периметру центру, бо зараз тут є всього кілька камер.

Ще одна нагальна потреба – це дорога до парку. Зараз вона кам’яна, якби була асфальтова, гуляти по ній було б набагато приємніше туристам.

В Центрі реабілітації бурого ведмедя планують прийняти ще близько п’ять ведмедів – враховуючи розмір території центру, який складає 12 га.

«Зараз в країні ми не єдині, де такі тварини, що утримувалися в неволі, можуть проходити реабілітацію. Ведмедів, як й інших тварин, можуть прийняти й інші парки», – додав Бабічин.

Реабілітаційний центр для бурих ведмедів в НПП «Синевир» відкрили у 2011 року. На це Міністерство екології виділило близько 2, 5 млн грн. У верхній його частині було споруджено 6 кліток та 2 секції для утримання груп та одиночних тварин різного віку та стану здоров’я. Є на території центру басейни і барлоги. Всю територію огороджено електромережею. Цю територію на Закарпатті вибрали не випадково, адже вона за ландшафтними та кліматичними умовами відповідає природному середовищу існування ведмедів.

zakarpatpost.net