Чому справу щодо вбивства рисі на Закарпатті депутатом та лісником спустили на гальма?

У єдиному державному реєстрі судових рішень останній вирок щодо незаконного полювання Рахівський суд виносив востаннє у 2013 році (перед тим лише у 2012-му), пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Невже страшний злочин проти довкілля так і мине безкарно для шкуродерів?

Адже після появи в соцмережах інформації про те, що у листопаді минулого року голова районного товариства мисливців та рибалок «Говерла» та його син, що є депутатом і за сумісництвом браконьєром, застрелили червонокнижну тварину і навіть пофотографувалися з нею, поліція взялася розслідувати злочин.

Тоді повідомлялося, що за матеріалами з соцмереж відкрито кримінальне провадження за статтею про незаконне полювання. Таке правопорушення карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього здобутого.

Крім того, на подію відреагувало Держлісагентство. «З метою з’ясування всіх обставин та перевірки інформації, викладеної в соціальній мережі Facebook, Держлісагенство ініціювало службове розслідування щодо лісничого, про якого йдеться в публікації, і відсторонило його від виконання посадових обов’язків. У разі підтвердження інформації будуть вжиті відповідні заходи», – йшлося у повідомленні служби.

Утім на цьому все й закінчилось. Було багато гучних заяв, та далі справа так і не просунулась. Винуватцям вдалося уникнути покарання, як і передбачалося.

Хоч багато хто щиро сподівався, що вбивці отримають за заслугами, але дива не сталося.

Не притягнули до відповідальності і фігуранта іншого злочину, що трапився там же – вбивцю бурого ведмедя і благородного оленя.

Невже в Карпатському біосферному заповіднику подібні речі є частиною службових обов’язків працівників? У будь-якій цивілізованій країні світу за такі злочини винні опинилися б за ґратами, а в нас «садистам» усе сходить із рук.

Більше того, головний спеціаліст мисливського та лісового господарства Закарпатського обласного управління ЛМГ Роман Соболівський у інтерв’ю «Тисі» одразу після виявлення страшного злочину заявив, що, незважаючи на опубліковане в Інтернеті фото вбитої рисі разом із її катами, говорити про браконьєрство не можна, оскільки доказів того, що випадок був саме браконьєрством, немає…. Лише подумайте над його словами! А що тоді це було? За його словами, то були лише знімки, на яких видно, що людина тримає в руках тварину…

Сумно усвідомлювати, що офіційно захисниками природи звуться ті, хто насправді її знищує.

Очевидно, з масових вирубок лісів не варто й дивуватися, адже захищати Карпати насправді немає кому…

Марія УЖАНСЬКА, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net