Чи вимруть карпатські бджоли?

Вчені заявили про можливе вимирання популяції бджіл на Землі. Такі прогнози дали дослідники з ФАО і програми ООН із захисту навколишнього середовища. Причиною є глобальне потепління і пестициди, а наслідки – глобальні. Адже від цих комах більше-всього залежить процес запилення рослин, а відповідно і зростання продукту, продажів, прибутку і так далі.

Нещодавно був офіційний День бджіл. Вчені заявили, що від запилення рослин залежить дуже багато продовольчих культур на нашій планеті, пише Сьогодні.

Бджоли, як і всякі метелики, жуки, птахи і кажани, допомагають рослинам запилюватися і розмножуватися. Зараз же через низку факторів можуть зникнути 35 відсотків всіх запилювачів.

Вимирання бджіл пов’язане з поширенням пестицидів і глобальним потеплінням. Про них почали говорити вперше в 1960-х роках в Європі, але потім 1998 року процес сильно прискорився.

Вчені порекомендували відмовлятися від пестицидів, адже вони несуть велику небезпеку для комах і тварин і можуть призводити в подальшому до зараження вуликів. Крім того, тварини можуть переносити шкідливі речовини з рослини на рослину, а потім гинути і самі.

zakarpatpost.net