АНОНС. Як закарпаток примусово видавали заміж за багатих

Дівка файна, роботяща, слухняна, молода. Чим не пара? Готуйте весілля

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Традиція видавати заміж дочок за чоловіка нехай навіть нелюбого, але забезпеченого, на Закарпатті давня. У деяких містах і селах цей звичай зберігається і до сьогодні. А колись батьки в дівчат і зовсім не питали, чи хочуть вони під вінець, просто приходив шлюбний вік – і їх змушували одружуватись, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Така доля спіткала і мою бабусю, яку видали заміж у 16 років.

Після школи, а тоді вчилися не 11-12, а 5-6 років, вона влаштувалася працювати перукарем. Ремесло швидко вивчила і робити зачіски їй вдавалося дуже добре. Чоловік, на якого вона працювала, високо цінував її талант і ніколи не ображав поганим словом. Але коли батьки довідалися, що він, як кажуть на Закарпатті, холостяк, одразу вирішили – треба діяти. У них з’явився шанс видати заміж дочку  за багатого чоловіка, нехай навіть старшого за неї на 16 років. Діда бабуся не кохала, їй давно до душі припав сусід, але про шлюб із ним не могло бути й мови, бо хлопець був бідним.

Тож прадід вирушив до власника перукарні і поставив питання ребром: «Хочеш, щоб вона в тебе працювала – одружися з нею. Інакше я змушений буду її забрати з роботи, бо ти можеш збезчестити доньку, тоді вона потім залишиться у старих дівках, і ніхто її заміж не візьме».

Бабуся діду подобалась. Більше того, він відчував до неї щось більше, ніж симпатію. Тому пропозиція майбутнього тестя йому сподобалась, він одразу відповів: «Я з радістю створю з нею родину. Дівка файна, роботяща, слухняна, молода. Чим не пара? Готуйте весілля».

Як не плакала бабуся, слухати її батьки не хотіли і невдовзі зіграли весілля. Молода дружина пішла жити в хату чоловіка. Але свекруха її не полюбила одразу, бо мала плани на іншу дівчину, набагато багатшу за неї. Тож у чужому будинку для молодої жінки почалися справжні випробування. Чого тільки не натерпілася вона – не раз була й битою, не раз посеред зими змушена була ходити до криниці у крижаній воді прати чисту білизну, оскільки брудної було мало, а свекруха намагалася дати невістці якомога більше роботи, аби не «сумувала». Через рік у неї народився син, а сама вона застудилася і злягла.

Чим закінчилась ця історія? Чи повторила закарпатка помилки батьків  на своїх дітях?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 25 травня.

zakarpatpost.net