Унікальний маяк. Ужгородська статуя Свободи – найменша у світі

Однією з найбільш відомих мініатюрних пам’яток столиці Закарпаття є Свободка. Пам’ятник було відкрито 27 липня 2010 року на перилах пішохідного мосту.

Створив її Михайло Колодко разом з архітектором Олександром Безиком. Вона, після Миколайчика, була другою міні-скульптурою, яка прикрасила Ужгород.  Історія її появи досить цікава. Справа в тому, що 11 липня 2010 року на несудноплавному Ужі пройшла перша Ужгородська регата. Веселі змагання зібрали багатьох прихильників і одразу ж стали улюбленою літньою атракцією місцевих та гостей. Однак уже за кілька днів після проведення регати організатори отримали лист від Укррічфлоту, у якому до них було висунуто ряд претензій за несанкціоноване відкриття навігації, мовляв, на Ужі немає навіть маяка.

Туризмознавець Федір Шандор, який був одним із організаторів заходу і який дружить із Михайлом Колодком вирішили «помститись» українській бюрократії та річковому  флоту і в знак незгоди і нескоримості встановили на парапеті біля мосту мініатюрну статую Свободи із реально діючим маячком, який світиться уночі.

«Вона хоч і маленька, але з великим змістом», – зазначив закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» скульптор.

Справді закарпатська жінка-Свобода має у висоту всього 17 сантиметрів. Відлито її з бронзи, важить вона 4 кг. Але крихітна Свободка символізує величезну любов закарпатців до всього неповторного та оригінального. Крім того, вона офіційно вважається  найменшою скульптурою статуї Свободи у світі, до того ж є єдиною із діючим маяком.

Слід зазначити, що цей міні-пам’ятник користується настільки великим успіхом серед містян, що його прикрашають на різні свята, переодягають і довкола скульптурки навіть серед туристів існує своєрідний культ. Одягали ужгородську залізну красуню вже й у вишиванку, і в кімоно, і у весільну сукню, і в морячку, школярку, поштарку, відьму, австралійку, єврейку, угорку, помічницю Святого Миколая…

Загалом в Україні є 4 статуї Свободи: у Львові, Дрогобичі, Рівному та в Ужгороді. І саме наша є найоригінальнішою з усіх. А що… у нас тут своя Америка… закарпатська.

zakarpatpost.net