Які собаки шукають злочинців на Закарпатті і як їх цьому вчать

Сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є начальник Кінологічного центру Нацполіції області, полковник Олександр ЛАЗАР.

Він поділився думками щодо того  як найкраще поводитися з чотирилапими, а також розповів про дресирування собак.

– Із якими породами працюєте?

– У основному використовуємо німецьких вівчарок. Вони найлегше піддаються навчанню. Але маємо й лабрадорів, мали й ротвейлера, який наразі вже на пенсії і хворіє. Наголошу, що після несення служби собаки свій вік доживають у нас.

– Ветеринара маєте?

– Звичайно! У нас п’ять осіб обслуговуючого персоналу, серед яких – штатний ветеринарний лікар, кухар, який готує собакам і провідники, які прибирають за тваринами.

– А як починається дресирування?

– Починаємо працювати з собаками із двох місяців, коли вони вже вакциновані, можуть вільно гуляти територією. Тренування спочатку проходить у формі гри, із ганчіркою, м’ячиком. Саме так їх і відбираємо – хто до чого більш здатний. Якщо собака зацікавлена в пошуку апортувальних предметів, тобто палички, м’ячика, вона потім залишається у нас на службу. Коли ж чотирилапому 6-7 місяців, він уже формується, видно його здібності, починається загальний курс дресирування. Вивчаються команди сидіти, лежати, ходити поруч і на повідку, без нього, у наморднику та без, починаються заняття на смузі перешкод, розвивається злість, якщо це потрібно. Якщо говорити про спеціальних собак, то туди потрібно більш спокійних тварин, там своя специфіка роботи, особливо для тих, які шукають зброю та вибухові предмети. Вони не повинні робити навіть зайвих рухів. Раніше ці функції було повністю покладено на нас, а зараз створено вибухотехнічну службу, куди введено дві посади кінологів. Тож сигнали про замінування – це вже більш їхня робота. Але ми допомагаємо їм.

zakarpatpost.net