Оренда житла: коли краще шукати квартиру, щоб заощадити

Власники квартир виставляють ціни на оренду житла залежно від попиту. Але в кожному місті на ціни впливають різні чинники. Наприклад, оренда житла в Харкові залежить від напливу студентів, в Одесі ціни зростають до літа, а у Львові – восени, пише Сегодня.

В які місяці оренда житла дешевше

Ринок орендного житла досить інерційний. На ньому завжди є мінімальний фіксований попит. Проте, з наявністю стабільного попиту на оренду житла сезонність тут формують такі категорії, як маятникові працівники, студенти та молоді фахівці.

Зазвичай, ці орендарі активізуються в квітні і липні, каже інвестаналітик Європейського аналітичного центру Вадим Бардась.

“Для орендодавця найвигіднішою буде угода в умовах високого попиту, тобто. Це період березня-квітня і серпня-вересня при фіксованих політичних і економічних факторах. У той же час, орендарям варто шукати нерухомість в середині літа, зазвичай це сезон відпусток і на початку року, коли в країні мінімальна ділова активність”, – радить експерт.

Сезонні коливання повторюються з року в рік. Однак бувають винятки, іноді річний ріст цін може початися вже в липні, а в першій половині серпня може бути досить глухо.

Пи цьому розміри сезонних коливань вартості оренди також імовірнісні, додає аналітик. Якщо в період економічного зростання сезонна надбавка може досягати 40-50 доларів, то за часів стагнації 2014-2015 року ціни додавали тільки 20-30 доларів.

Є традиційна закономірність – найнижча активність після Нового року протягом приблизно двох тижнів. І є літня активність – спад її спостерігається приблизно в липні-вересні, каже гендиректор VALION real estate group Артур Пилипчук. Зростають попит і ціни з другої половини січня та другої половини серпня-вересня. У ці місяці пропозиції житла більше, ніж попиту, і цим можна користуватися. Але сезонність впливає несуттєво. Ціни в цей період знижуються не більше ніж на 10%.

При цьому, наприклад, студенти впливають тільки на економ-сегмент. На дороге житло вони ніяк не впливають.

Від чого залежить подобова оренда житла

Ціни на добову оренду житла залежать від туристичної активності – вони зростають перед великим числом вихідних, а також в період канікул і відпусток, каже менеджер порталу Doba.ua Аліса Галамай.

Наприклад, ціни на добове житло зростають в жовтні – починається період бронювань на новорічні свята, але підйом вартості в цей місяць незначний: на 15-20% в зимовий період. А ось в листопаді-грудні ціни піднімаються на 40-60% порівняно з осінніми показниками. Перед самим святом важко взагалі знайти вільні апартаменти, а якщо вони і є, то вдвічі дорожче, ніж було в жовтні-листопаді.

1103276Фото: архів

“Після 13-го січня ціни йдуть на спад і залишаються стабільними до 8-го березня, де кілька днів зростають в середньому на 30%. У квітні ціни піднімають знову, але не на поточні дати, а на травневі свята. Якщо бронювати заздалегідь, можна встигнути знайти житло майже без передсвяткової націнки, або з завищенням в 15-20%. Безпосередньо перед травневими житло дорожчає в півтора рази, а за кілька днів до початку свят знайти апартаменти дуже важко, тому на вільні пропозиції ціни можуть зрости і вдвічі”, – розповідає Галамай.

Після травневих свят ціни вже не поспішають знижуватися, оскільки попереду – високий туристичний сезон. Саме тому передтравневі ціни залишаються актуальними протягом літнього періоду і коливаються залежно від заходів, які відбуваються в різних містах країни і стають причиною підняти ціну на вікенд.

Із закінченням літа ціни знижуються, поки не почнеться черговий ажіотаж в жовтні – перед Новим роком.

Коли краще орендувати житло

Ціни на довгострокову оренду зростають з серпня-вересня. Саме в цей період українці повертаються з відпусток.

Орендувати житло подобово краще за два місяці до запланованої поїздки, якщо вони приходяться на святкові дні або скупчення вихідних, радить Галамай. Знімати апартаменти на період літньої відпустки краще з весни, на Новий рік – восени, на травневі – не пізніше кінця березня, щоб уникнути значних підвищень ціни.

А здавати житло подобово вигідно в будь-який час року, адже навіть в низький туристичний сезон є достатня кількість мандрівників і працівників у відрядженні, щоб житло не стояло порожнім. Але якщо є бажання здати житло лише на кілька місяців, краще робити це з квітня по вересень, охопивши травневі свята і літній період, або ж з середини грудня до середини січня – новорічні свята, в ці періоди найбільший попит на добову оренду житла.

zakarpatpost.net