На Закарпатті планують створити екопоселення і відродити скловаріння

На Закарпатті створять екопоселення і планують відродити давній промисел – скловаріння.

Це відбудеться в Полянській ОТГ, пише Укрінформ з посиланням на портал Децентралізація.

У Полянській ОТГ на Закарпатті тривають підготовчі роботи зі створення екологічного поселення та екологічного виробництва. Планується, що проект забезпечить до 400 робочих місць та стане на заваді масової міграції населення із гірського села.

«У Полянській ОТГ на Закарпатті тривають підготовчі роботи зі створення екологічного поселення «Родниковий край» та екологічного виробництва на території громади. Згідно з проектом, представленим головою правління Міжнародного індустріального парку, академіком Української Академії наук Юрієм Синюком, в селі Родникова Гута буде збудоване екопоселення, на території якого розмістяться рибна ферма, вівчарня, екокотеджі тощо. Також буде відроджений історичний промисел на цій території – скловаріння”, – йдеться в повідомленні.

Також серед планів – створення музею культури та побуту горян.

Втім, найголовнішим стане виробництво харчових біодобавок.

На думку керівництва ОТГ та науковців, втілення такого проекту дасть громаді чудові можливості для екотуризму, а також створить багато робочих місць, що дуже актуально для гірської місцевості.

«Зараз розробляємо детальний план території, – розповідає голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький. – Вже провели геодезичну зйомку. Паралельно ми проводимо роботу з пошуку потенційних інвесторів. Серед потенційних партнерів, зокрема, Ужгородський, Дебреценський (Угорщина) та Кошицький (Словаччина) національні університети, які виявили прямий інтерес до цього проекту. Зараз ми ведемо переговори щодо зустрічі з представниками Пекінського державного університету. Цей науковий заклад має величезний досвід у розробках різного роду біотехнологій, володіє величезною матеріально-технічною базою, необхідною для досліджень, лабораторії й тому подібне».

Голова Полянської ОТГ говорить, що проект екопоселення буде включений і до міжурядової угоди між Україною та Словаччиною.

Разом із тим, в Полянській ОТГ чекають на допомогу від уряду в створенні інфраструктури. Будівництво дороги та проведення необхідних комунікацій в Полянській ОТГ планують здійснити за рахунок Державного фонду регіонального розвитку.

Якщо всі плани створення екопоселення вдасться втілити в життя, це дасть громаді приблизно 300-400 робочих місць. Ще від проекту очікують, що він зможе врятувати село Родникова Гута, з якого люди родинами переїжджають в Словаччину або (в основному) в США.

zakarpatpost.net