Сезон грибів розпочався! Чим небезпечна домашня консервація і як уберегтися від ботулізму

За останні півроку ботулізм в Україні поклав на лікарняні ліжка майже три десятка українців. Де ховається збудник хвороби і від яких продуктів краще утриматися, щоб не отруїтися – з’ясовували журналісти “Сегодня“.

Небезпечний токсин, що викликає ботулізм, найчастіше накопичується в м’ясі, рибі та грибах. Якщо м’ясо викликає хоча б найменший сумнів, купувати його не варто. Також слід уважно придивлятися до риби. Медики наголошують: будь-яка риба, незалежно від того, де вона продається – потенційно небезпечна, якщо вона приготовлена неякісно.

Укласти на лікарняне ліжко може і домашня консервація. Магазинним Олена не довіряє, тому гриби завжди консервує сама – вона переконана, що так безпечніше. Лікарі ж додають: небезпечні токсини можуть з’явитися в грибах, навіть якщо просто погано їх помити.

“Перед вживанням вони потребують термічної обробки. Їх треба кип’ятити не менше 15-20 хвилин, і тільки тоді можна вживати”, – пояснила завідуюча відділенням Волинської обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська.

В Україні щорічно на ботулізм у середньому хворіють 170 осіб. А у всіх 28 країнах ЄС разом цей показник становить лише 200 осіб на рік.

Сироватку від ботулізму в Україні не закуповують вже чотири роки. Тільки в квітні процес зрушився з мертвої точки: Міністерство охорони здоров’я повідомило, що препарати планують закупити в цьому році. Але поки особиста безпека – в руках самих українців.

zakarpatpost.net